Πλέον είναι σαφές τι θα έπρεπε να έχει γίνει με τις τηλεοπτικές άδειες:
- Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει πίσω στην συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να διεξάγει ο ανεξάρτητος θεσμός την όλη διαδικασία. Το κέρδος θα ήταν πολύ μεγάλο αφού το πολιτικό σύστημα συνολικά θα "ανέπνεε" μακράν των τυφλών συγκρούσεων και στην κοινωνία θα πέρναγαν το μήνυμα της υπερκομματικής συνεννόησης.
- Κανένα όριο αδειών. Εφόσον η πλατφόρμα έχει την δυνατότητα για 16 άδειες μπορούσαν να διατεθούν έστω οι 12 ώστε ο ιδιωτικός τομέας να ανταποκριθεί εξετάζοντας ο ίδιος τις παραμέτρους και τα δεδομένα.
- Όχι πλειοδοτικός διαγωνισμός και μάλιστα με συνθήκες Big Brother που εξευτέλισαν τους πάντες: Την κυβέρνηση, την χώρα, τους συμμετέχοντες. Η κυβέρνηση μπορούσε να ορίσει μαι ενιαία τιμή ευθύς εξ αρχής π.χ. στα 30.000.000 ευρώ. για 10 χρόνια (μ.ο. 3 εκατ. το χρόνο).
Με αυτόν τον τρόπο, αν συμμετείχαν πάλι και οι 9 διεκδικητές (εκτιμώ ότι θα συμμετείχαν περισσότεροι), το κράτος θα εισέπραττε 270 εκατ. ευρώ, οι ιδιώτες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν ενώ τώρα με ποσά στα 70 εκατ. ευρώ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, δεν θα έκλεινε κανένα κανάλι (αντίθετα θα άνοιγαν κι άλλα), θα προσθέταμε θέσεις εργασίας δεν θα αφαιρούσαμε και μάλιστα χωρίς το όριο των 400 εργαζομένων που είναι ανήκουστο και σαν σκέψη σε κάθε ιδιωτική επένδυση.
- Ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα στον τηλεοπτικό χάρτη ήταν και είναι το χαμηλό επίπεδο των προγραμμάτων, ιδιαίτερα των εκπομπών λόγου. Αυτό δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου. Τα δυο... "βοθροκάναλα", (κατά τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό) που πήραν άδεια και οι δυο νέοι παίκτες δεν έχουν κανέναν περιορισμό στο τι θα παρουσιάσουν. Το πιθανότερο: Δεν θα αλλάξει τίποτε.
Έχουμε λοιπόν έναν διαγωνισμό που τα έκανε όλα χειρότερα. Τα Συνδικάτα είναι εξοργισμένα, οι επιχειρηματίες έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι απέναντι, ενώ στο τηλεοπτικό πεδίο όλα είναι ρευστά: Θα βγουν θεματικές άδειες και πότε; Θα υπάρχουν χρήματα στην περιφέρεια για τα εκεί κανάλια (ΔΕΝ υπάρχουν!) κ.ο.κ.
Μάλιστα στην υπόθεση των περιφερειακών αδειών είναι βέβαιον ότι θα πληγεί ευθέως η Δημοκρατία και ο πλουραλισμός δεδομένου ότι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν επί δεκαετίες και έχουν σημαντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες, θα κλείσουν αφού δεν έχουν τα κεφάλαια για να εξασφαλίσουν άδειες ενώ αν εφαρμοστεί το προβλεπόμενο πλαφόν εργαζομένων θα είναι αμέσως μη βιώσιμοι αφού δεν είναι δυνατόν να έχουν τα αντίστοιχα έσοδα.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τα έσοδα για τα οποία κομπάζουν (246 εκατ. ευρώ) θα εξανεμιστούν από τις απώλειες των μελλοντικών εσόδων από τα 4 κανάλια και δεκάδες εταιρείες γύρω από αυτές που θα κλείσουν (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο).
* Ο Ηρακλής Ρούπας είναι τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής Αχαίας και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.