Περιστοιχιζόμενος από 5.000 αστυνομικούς, με χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, με παρελθόν δυο ΔΕΘ όπου είπε ψέματα (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και παράλληλο πρόγραμμα), αποκλεισμένος ακόμα και από την κρατική τηλεόραση και όλα τα ΜΜΕ που απεργούν, η εικόνα για τον κ. Τσίπρα είναι εφιαλτική αλλά ουδόλως ενοχλείται.
"Θα έρχομαι μέχρι το 2019 στην ΔΕΘ για να περιγράφω το κυβετνητικό πρόγραμμα" ήταν μάλλον η πιο ουσιαστική δήλωση που έκανε πριν την ομιλία του. Το εννοεί: Δεν εγκαταλείπει την εξουσία ακόμα και αν οι οικονομικοί δέικτες φτάσουν στον πάτο ή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το 80% των Ελλήνων να είναι απέναντι.
Μη έχοντας τίποτε να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας οργάνωσε μια σύνοδο Μεσογειακών χωρών για τις εντυπώσεις και εμφανίζεται να έχει στα χέρια τους 246 εκατ. ευρώ από τα κανάλια ενώ η αλήθεια είνα ότι απολύει χιλιάδες ανθρώπους και το Δημόσιο χάνει κοντά στα 2 δισ. ευρώ τα 10 επόμενα χρόνια.
ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΓΕΛΑΓΕ...
Πολίτης που έχασε τα χρήματά του στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων άρχισε να φωνάζει εκνευρισμένος προς τον πρωθυπουργό: «Εγώ δούλεψα για σένα, είμαι παθών, μικροομολογιούχος του ελληνικού Δημοσίου! Με καταστρέψανε εμένα! Πενήντα χρόνια δούλευα, δεν έχω να πάρω φάρμακα, εσείς δεν ντρέπεστε; γιατί δεν συνεργάστηκες με τον Σαμαρά; Ντροπή σας!».
Άμεσα οι άνδρες ασφαλείας του πρωθυπουργού τον απομάκρυναν από τον χώρο, χωρίς την ώρα εκείνη ο κ. Τσίπρας να του απαντήσει. Σε αναφορά του αργότερα για το συμβάν, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Στον φίλο μας θα εξηγήσω αργότερα, ήθελε να με ρωτήσει γιατί δεν συνεργάστηκα με τον Σαμαρά... Αυτά συμβαίνουν» είπε γελώντας (...) ο Αλέξης Τσίπρας.
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ
Μιλώντας δεν υποσχέθηκε τίποτε αλλά περιέγραψε τα 5 βήματα που "σώζουν την χώρα"
Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ειδικά για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών, σημείωσε πως «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Δεύτερο βήμα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017 και πέμπτο, η βιώσιμη και διαρκής δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα καταγράφεται μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κοντά σε αυτά που είναι μόνο θεωρία βέβαια και δεν έχουν καμία απολύτως αξία για τους πολίτες υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα βάρη "αυτά τελείωσαν". Το είπε ενώ ετοιμάζει και νέους φόρους και νέες απώλειες δικαιωμάτων των εργαζομένων.