Αγωγές ετοιμάζει η «Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής» για τις πιεστικές ενοχλήσεις που δέχονται οι καταναλωτές από εισπρακτικές εταιρείες, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις και να παρατείνει από τώρα την αναστολή των πλειστηριασμών κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τα επόμενα τρία έτη.
Μέχρι σήμερα, η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής- ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας- Θεσσαλονίκης- Πάτρας), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, χειρίζεται 6.144 φακέλους υπερχρεωμένων οφειλετών, οι οποίοι αυξάνονται κάθε μέρα με γεωμετρική πρόοδο και σημειώνει ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών με ρεαλιστικές ρυθμίσεις, αλλά προκαλούν την κοινωνία με τις αναίσχυντες πρακτικές τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, οι εισπρακτικές εταιρίες των τραπεζών συνεχίζουν να ενοχλούν καθημερινά ακόμα και όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στα αρμόδια Ειρηνοδικεία. «Τηλεφωνούν μέχρι και δέκα φορές σε μια μέρα, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου που απαλλάσσει τον οφειλέτη. Όταν οι οφειλέτες τούς αναφέρουν ότι περιμένουν τη συζήτηση της αίτησης ή την έκδοση της απόφασης, παίρνουν την απάντηση: και μετά την απόφαση εμείς θα συνεχίσουμε να σε παίρνουμε!».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει, επίσης, ότι ορισμένες τράπεζες εκμεταλλεύονται το γεγονός πως τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ καταβάλλονται σε λογαριασμούς των ανέργων και έτσι παρακρατούν αυθαίρετα ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων και σημειώνει ότι έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από ανέργους που έμειναν χωρίς επίδομα για να περάσουν το μήνα. Επίσης, άλλη ιδωτική τράπεζα απαντά 8 ή 9 μήνες μετά από την πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού και προτείνει «ρυθμίσεις» με επιτόκιο 14%, ενώ ένα άλλο πιστωτικό ίδρυμα αγνοεί παντελώς τις αιτήσεις των οφειλετών και δεν απαντά σε αυτές.
Ακόμα, δύο τράπεζες, κωλυσιεργούν να διεκπεραιώσουν αιτήματα επιμήκυνσης σε δάνεια δημοσίων υπαλλήλων που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία τους, με αποτέλεσμα πολλοί οφειλέτες να περνούν το μήνα τους με 100 ή 200 ευρώ, ενώ υπογραμμίζεται ότι, οι όποιες επιμηκύνσεις είναι έντοκες και επιβαρύνουν με τόκους και ανατοκισμούς τον οφειλέτη, προς όφελος της ίδιας της τράπεζας.
«Ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει στην πράξη ο Ν. 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, είναι πλέον ορατός. Τα Ειρηνοδικεία, αβοήθητα, ορίζουν δικασίμους για 2 ή 2,5 χρόνια μετά, την ίδια στιγμή που ο κλοιός των τραπεζών σφίγγει γύρω από τους οφειλέτες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει πλέον η πολιτεία, που έχει αφήσει αθωράκιστο το Ν. 3869/2010, δίνοντας το δικαίωμα στις τράπεζες να σαμποτάρουν την εφαρμογή του», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ και καλεί την κυβέρνηση:
- Να καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις.
- Να παρατείνει από τώρα την αναστολή των πλειστηριασμών για τα επόμενα τρία έτη.
- Να τροποποιήσει το Ν.3869/2010, καθιστώντας υποχρεωτική την απάντηση των τραπεζών στην αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού και αναστέλλοντας αυτοδίκαια, με την κατάθεση της αίτησης, την αναγκαστική εκτέλεση κατά της κύριας ή μοναδικής κατοικίας μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης.
- Να επιβάλει την άτοκη αναστολή παρακράτησης δόσεων από τις μισθοδοσίες των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
- Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παύσει να παρακρατά τις δόσεις από τις μισθοδοσίες όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
- Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ιδίως για τα στεγαστικά δάνεια (κύρια κατοικία) που οι οφειλέτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν υπό τις παρούσες συνθήκες.