Η τρόικα προβάλλει ως επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν διασώζονται τα δώρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την εθνική συλλογική σύμβαση, τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των εισφορών.
Καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει η τρόικα αύριο με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε τις πρώτες επαφές για θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χθες εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε πως οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του μισθολογικού κόστους.
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί να «παρακαμφθεί» η εθνική συλλογική σύμβαση και να μειωθεί ακόμα και ο κατώτατος μισθός, είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (δηλαδή εργοδοτών και συνδικάτων) είτε με νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα προβάλλει το επιχείρημα πως δόθηκαν υψηλές αυξήσεις στους μισθούς το καλοκαίρι (σημειώνεται πως η αύξηση ήταν 1,6%).
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης
Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού Εργασίας θα επισημανθεί στην επικείμενη συνάντηση πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Σημειώνεται πως για τη ΓΣΕΕ το θέμα των κατώτερων μισθών αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ αρνητικές στο ενδεχόμενο κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι και εργοδοτικές οργανώσεις.
Παράλληλα, η τρόικα ζητεί τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, θέμα που εξετάζει σοβαρά και το υπουργείο και έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για τις καταβαλλόμενες εισφορές, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν ακόμα και με τον τζίρο ή τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ θα εξεταστεί και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.
Μεταξύ άλλων συζητούνται τα εξής:
- Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου και η «έκπτωση» στις εισφορές θα είναι 10%.
- Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
- Η σύνδεση των εισφορών είτε με τον τζίρο είτε με τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.
Τέλος φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μια σειρά οργανισμών (π.χ. σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία), ενδεχομένως και στα επικουρικά ταμεία.
Φάκελος ανταγωνιστικότητα
Ενημέρωση του τεχνικού κλιμακίου
H μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους αλλά και οι εργασιακές σχέσεις (στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ) βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο συνάντησης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μ. Χάλαρη.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσο έχει προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος για μια σειρά θεμάτων, με κυρίαρχο αυτό του κατώτερου μισθού. Παράλληλα ζήτησαν στοιχεία και για το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας και πώς αυτό μπορεί να μειωθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των επιχειρησιακών συμβάσεων αλλά και τα βήματα που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Τέλος στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινίσεις και για το εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μέτωπο και για τις επικουρικές
Οι επικουρικές συντάξεις και οι δαπάνες στους κλάδους υγείας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας Αθ. Δρέττα με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ενώ το ποσοστό της μείωσης θα είναι σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού φορέα.
Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στη δημιουργία ενός νέου επικουρικού ταμείου, που θα καλύπτει 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Στον νέο φορέα θα «μεταφερθούν» το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), το ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), το ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα). Το ποσοστό αναπλήρωσης στα επικουρικά ταμεία θα κυμαίνεται από 20% έως 45%, κάτι που συνεπάγεται μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Χαμένοι θα είναι όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, καθώς για τους νέους ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης διαμορφώνεται ήδη στο 20%.
Παράλληλα, μειώσεις θα υπάρξουν και στο εφάπαξ σε όσα ταμεία πρόνοιας είναι σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι σχετικές μελέτες ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.