Σε... οικογενειακή υπόθεση είχαν μετατρέψει τη «διαχείριση» οίκων ανοχής μια γυναίκα 73 ετών (ήδη έγκλειστη στις φυλακές Κορυδαλλού) και η κόρη της που φέρονται να αποτελούν τα αρχηγικά μέλη του μεγάλου κυκλώματος μαστροπείας που αποδομήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «OUR RESCUE» και «Α21».
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 26 άτομα, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν και σε ακόμη έξι.
Η 73χρονη γνωστή ως «Μαρίνα» είναι γνωστή στις Αρχές καθώς έχει εμπλακεί τόσο στην υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη, όσο και στην λεγόμενη Greek Mafia.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του protothema.gr, η 73χρονη κατείχε τη βασική ηγετική θέση στην ιεραρχία της οργάνωσης και το γεγονός ότι είναι έγκλειστη στις φυλακές δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εγκληματικής της δραστηριότητας, καθώς είχε σαν «δεξί» της χέρι την κόρη της η οποία δρούσε υπό την καθοδήγηση και τις εντολές της.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο γυναίκες είχαν υπό τον έλεγχό τους και εκμεταλλεύονταν πλήθος οίκων ανοχής στην Αθήνα, ενώ προς αποφυγή στοχοποίησής τους, είχαν τοποθετήσει διάφορους αλλοδαπούς («αχυράνθρωπους»), κυρίως υπηκόους Βουλγαρίας, ως «μπροστινούς» στη μίσθωση των ακινήτων που λειτουργούσαν ως οίκοι ανοχής. Οι αλλοδαποί αυτοί, είτε δεν είχαν φυσική παρουσία στην Ελλάδα, είτε σε άλλες περιπτώσεις είχαν αποβιώσει πριν από την κατάρτιση των μισθωτηρίων συμβολαίων. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ελέγχου στους οίκους ανοχής από διωκτικές αρχές, θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης το είχαν αναλάβει ένας Βούλγαρος και ένας Κολομβιανός οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή, μεταφορά και εγκατάσταση ευάλωτων γυναικών από χώρα της Λατινικής Αμερικής σε διαμερίσματα της οργάνωσης στην Αθήνα. Εκεί κρατούσαν τις γυναίκες με τη βία στερώντας τους την ελευθερία τους.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Βούλγαρος με τη χρήση βίας και απειλών προέβη στην αρπαγή γυναίκας από την Κολομβία και στην παράνομη κατακράτησή της σε διαμέρισμα της Αθήνας για έξι ημέρες. Εκεί, της χορήγησε εν αγνοία της άγνωστες ναρκωτικές ουσίες και προέβη σε γενετήσιες πράξεις, ενώ με τη χρήση απειλών προσπάθησε να την εξαναγκάσει να εκδίδεται για λογαριασμό του.
Έτερος μέλος της οργάνωσης είχε αναλάβει τη λειτουργία οίκων ανοχής της οργάνωσης, προβαίνοντας στην γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους. Επιπλέον δύο γυναίκες μέλη από τη Βουλγαρία ήταν επιφορτισμένες με τη στρατολόγηση ευάλωτων γυναικών και την εύρυθμη λειτουργία των οίκων ανοχής της οργάνωσης. Μάλιστα, μία από αυτές, διατηρούσε συνεχή επικοινωνία με τα αρχηγικά μέλη, λαμβάνοντας οδηγίες για τη παραλαβή των χρηματικών ποσών προερχόμενων από τη λειτουργία και εκμετάλλευση των οίκων ανοχής, παραδίδοντάς τα στη συνέχεια στην κόρη της 73χρονης.
Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ένα από τα μέλη του κυκλώματος είχε αναλάβει αποκλειστικά την τακτική επέμβαση επί των μετρητών του ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχούσαν στους οίκους ανοχής εκμετάλλευσής τους, με σκοπό την καταγραφή μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και κατ’ επέκταση την μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Παράλληλα ενεργό συμμετοχή στο κύκλωμα είχε και ένας λογιστής από το Ίλιον. Ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα, προέβαινε, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον στη σύναψη, τροποποίηση και λύση των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης (μίσθωση - υπεκμίσθωση), γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για «αχυρανθρώπους» και πετυχαίνοντας, με τον τρόπο αυτό, την απόκρυψη του πραγματικού καθεστώτος εκμετάλλευσης των οίκων ανοχής.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που έγινε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου για τη σύλληψη των κατηγορουμένων, πραγματοποιήθηκαν και έρευνες σε οίκους ανοχής, κατοικίες και λογιστικό γραφείο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 2 αυτοκίνητα
- Αεροβόλο όπλο
- Πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες, καταγραφικά μηχανήματα)
- Έγγραφα και σημειώσεις σχετικά με τις μισθώσεις ακινήτων
- Σπασμένες πλαστικές σφραγίδες μετρητών ΔΕΗ
- 21.762 ευρώ
Ταυτόχρονα, προστασία και αρωγή παρασχέθηκε σε 24 αλλοδαπές γυναίκες, εκ των οποίων 20 θεωρούνται εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων και τέσσερις αναγνωρίστηκαν επισήμως ως θύματα.