ΜΚΟ καταδικάστηκε για απάτη για την πλαστή διαθήκη της 92χρονης στο Κολωνάκι

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας του Μιχάλη Δαρδανελιώτη, επικυρώνοντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει ως πλαστή τη διαθήκη της 92χρονης Ρ.Τ.. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο στους νόμιμους κληρονόμους της ηλικιωμένης να κινηθούν ποινικά εναντίον των εμπλεκομένων, διεκδικώντας την απόδοση δικαιοσύνης.

Η υπόθεση άρχισε πριν από τρία χρόνια, όταν οι κληρονόμοι της Ρ.Τ. κατέθεσαν αγωγή κατά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Chain of Hope, που εδρεύει στη Μύκονο και φέρεται να δημοσίευσε δημόσια διαθήκη, διεκδικώντας περιουσία μεγάλης αξίας. Η περιουσία αυτή περιλάμβανε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Κολωνάκι, χρυσές λίρες και επενδυτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η 92χρονη Ρ.Τ., η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019, ήταν άγαμη και χωρίς παιδιά, γεγονός που την έφερε πιο κοντά στους ενάγοντες, με τους οποίους είχε αναπτύξει στενή φιλία και οικογενειακούς δεσμούς. Όπως ανέφεραν στην αγωγή τους, η θανούσα είχε εκφράσει την επιθυμία της να τους κληροδοτήσει την περιουσία της μέσω ιδιόγραφης διαθήκης, η οποία είχε επικυρωθεί από το Ειρηνοδικείο Αθηνών και είχε κριθεί γνήσια από δικαστικό γραφολόγο. «Η Ρ.Τ. ήταν για εμάς μέλος της οικογένειάς μας. Την αισθανόμασταν σαν γιαγιά μας και την αποκαλούσαμε έτσι. Ήταν δίπλα μας στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κληρονόμοι.

Η ιστορία πήρε δραματική τροπή όταν, τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, οι ενάγοντες, ανήσυχοι που δεν είχαν νέα της, επισκέφθηκαν το σπίτι της στο Κολωνάκι. Εκεί διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα με τα κλειδιά που τους είχε εμπιστευτεί η ίδια. Αναγκάστηκαν να καλέσουν την Αστυνομία, η οποία, αφού παραβίασε την πόρτα, βρήκε την ηλικιωμένη πεσμένη στο πάτωμα, χωρίς σημάδια ζωής. Μετά τον θάνατό της, η είσοδος του διαμερίσματος σφραγίστηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά έναν χρόνο αργότερα, όταν η σφράγιση αφαιρέθηκε, οι κληρονόμοι διαπίστωσαν ότι το διαμέρισμα είχε παραβιαστεί και λεηλατηθεί. Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι από το σπίτι είχαν αφαιρεθεί κυρίως προσωπικά έγγραφα της Ρ.Τ., γεγονός που προκάλεσε υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης.

Το καλοκαίρι του 2021, η υπόθεση πήρε νέα τροπή όταν η εταιρεία Chain of Hope, διά του νόμιμου εκπροσώπου της, Μιχάλη Δαρδανελιώτη, απέστειλε εξώδικο στους ενάγοντες, ισχυριζόμενη ότι κατέχει νόμιμα τη διαθήκη της αποβιώσασας, με την οποία η εταιρεία φερόταν να είναι η μοναδική κληρονόμος της. Η διαθήκη αυτή, που εμφανίστηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο της ηλικιωμένης, έδινε σχεδόν ολόκληρη την περιουσία της στην εταιρεία του Δαρδανελιώτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους κληρονόμους.

Κατά τη συζήτηση της αγωγής, το δικαστήριο διέταξε ανεξάρτητη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη. Η δικαστική γραφολόγος, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., κατέληξε ότι οι υπογραφές στη διαθήκη ήταν πλαστές. Στο πόρισμά της ανέφερε: «Οι υπογραφές δεν έχουν χαραχθεί από την Ρ.Τ. αλλά από άλλο άγνωστο άτομο που προσπάθησε ανεπιτυχώς να μιμηθεί τη γραφή της».

Επιπλέον, οι ενάγοντες τόνισαν ότι ουδέποτε είχε γίνει αναφορά σε κάποια σχέση μεταξύ της 92χρονης και του Μιχάλη Δαρδανελιώτη. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί καν στην κηδεία της, ενώ κανείς από το περιβάλλον της δεν γνώριζε την ύπαρξή του. Παρόλα αυτά, στη διαθήκη, που είχε συνταχθεί πέντε μήνες πριν από τον θάνατο της Ρ.Τ., ο Δαρδανελιώτης εμφανιζόταν ως ο κεντρικός αποδέκτης της περιουσίας.

Στις 15 Ιανουαρίου 2024, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή των κληρονόμων, απορρίπτοντας τη δημόσια διαθήκη ως πλαστή. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Εφετείο, και πλέον η υπόθεση ανοίγει τον δρόμο για ποινικές διώξεις. Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ερευνά τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη για κακοδιαχείριση ποσού που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση χρημάτων που προορίζονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης