Το σίριαλ στην πολύπαθη τριτοβάθμια Παιδεία συνεχίζεται. Ο νόμος Διαμαντοπούλου που είχε τεράστια πλειοψηφία ουδέποτε εφαρμόστηκε. Τώρα έρχονται στην Βουλή "ρυθμίσεις" που τον ανατρέπουν. Σύμφωνα με το νεο σχεδιασμό:
Βασική εκπαιδευτική μονάδα παραμένει το Τμήμα, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται οι πρυτανικές αρχές μέχρι εξαντλήσεως της θητείας τους, ωστόσο είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης ως τις 25 Οκτωβρίου 2012. Η εκλογή αυτή μπορεί να γίνει και με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο, ενώ οι πρυτάνεις που δεν θα κάνουν εκλογές μπορούν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, «κατά την πρώτη εφαρμογή της διάταξης αυτής (για την εκλογή Συμβουλίων), η σχετική αρμοδιότητα ασκείται από το Πρυτανικό Συμβούλιο και η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012. Τα ήδη, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, αναδεδειγμένα Συμβούλια διατηρούνται έως τη λήξη της θητείας τους». Όσον αφορά σε τρία πανεπιστήμια στα οποία η θητεία των πρυτανικών τους αρχών λήγει τον επόμενο μήνα, αυτή παρατείνεται ως τον Δεκέμβριο του 2012.
Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη του πρύτανη, σύμφωνα με όσα είπαν πρυτάνεις, θα παραμείνουν στη θέση τους και μετά την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ λίγο πριν λήξει η θητεία τους θα πρέπει να προωθούν την εκλογή νέου πρύτανη.
Συνεπώς, σε λίγους μήνες όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει να έχουν εκλέξει τα Συμβούλια Διοίκησης και αυτά θα συνυπάρχουν με τους νυν πρυτάνεις ώσπου να λήξει η θητεία τους.
Για τον κοσμήτορα που είχε γίνει πολύς λόγος, αυτός θα εκλέγεται από λίστα δύο ή τριών υποψηφίων ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος και δεν θα ορίζεται όπως προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Επίσης διευθετούνται και τα θέματα που έχουν σχέση με τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι το νέο Συμβούλιο θα έχει διοικητικές και οικονομικές αρμοδιότητες, ενώ τις ακαδημαϊκές θα τις έχει η Σύγκλητος.