Παρά τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ κάνουν καλό, μια σαρωτική νέα ανάλυση που δημοσιεύει το Harvard διαπιστώνει ότι όσο περισσότερο πίνουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη The Global Burden of Diseases, η οποία ανέλυσε τα επίπεδα χρήσης αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία σε 195 χώρες από το 1990 έως το 2016, καμία ποσότητά του δεν είναι ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αν και αμέτρητες επιστημονικές μελέτες έχουν υποστηρίξει την ιδέα ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, αυτή η παγκόσμια έρευνα απορρίπτει την άποψη ότι έστω και μια χαμηλή κατανάλωση μπορεί να είναι υγιεινή.
Η μελέτη εξέτασε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών, τροχαίων ατυχημάτων και αυτοτραυματισμών. Σύμφωνα με την έκθεση, το αλκοόλ οδήγησε σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016.
Επίσης ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου παγκοσμίως για διαφορετικών ειδών ασθένειες, αφορώντας σχεδόν το 10 τοις εκατό των θανάτων μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 έως 49 ετών. Για τα νεότερα άτομα, οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ ήταν η φυματίωση, οι θανάσιμοι τραυματισμοί λόγω τροχαίου και ο αυτοτραυματισμός, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η κατανάλωση αλκοόλ ήταν επίσης η κύρια αιτία καρκίνου για τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Το αλκοόλ, σύμφωνα με κείμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι μια τοξική, ψυχοδραστική και εξαρτησιογόνος ουσία και έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος εδώ και δεκαετίες - πρόκειται συγκεκριμένα για μια ουσία που συγκαταλέγεται στην υψηλότερη ομάδα κινδύνου, η οποία περιλαμβάνει επίσης τον αμίαντο, την ακτινοβολία και τον καπνό.
Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον επτά τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος του γυναικείου μαστού. Η αιθανόλη (αλκοόλ) προκαλεί καρκίνο μέσω βιολογικών μηχανισμών, καθώς η ένωση διασπάται στο σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ποτό που περιέχει αλκοόλ, ανεξάρτητα από την τιμή και την ποιότητά του, ενέχει κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.