Ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, επικεντρώνεται στην πρώτη του περιοδεία μετά την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο, σε χώρες που κρατούν τα κλειδιά της ρωσικής οικονομικής ανάπτυξης.
Πρώτος σταθμός των διεθνών του επισκέψεων, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, ήταν χθες η Λευκορωσία, σήμερα ακολουθούν οι «ισχυροί» της Ευρώπης, Γαλλία και Γερμανία, με τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος θα επιχειρήσει να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο μεγαλύτερο γείτονα και σύμμαχό του, την Κίνα, καθώς και σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.
Το ίδιο το πρόγραμμα της περιοδείας του δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι ο Πούτιν επιχειρεί μια σχετικά ισορροπημένη διπλωματική προσέγγιση μεταξύ Δύσης και Ανατολής και επιβεβαιώνει τους κύριους στόχους της τρίτης θητείας του που είχε εξαγγείλει μετά την ορκωμοσία του στις αρχές του μήνα: τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τον οικονομικό εκσυγχρονισμό της χώρας και την ανάδειξη σε νούμερο ένα προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της ενίσχυσης της ρωσικής θέσης στις παγκόσμιες αγορές.
Παραμονές της 20ής επετείου της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων με τη Λευκορωσία ο Πούτιν συναντήθηκε στο Μινσκ με τον ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ενώ σήμερα επισκέπτεται τη «Γηραιά Ηπειρο», όπου αναμένεται να πιέσει για μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενέργεια και σε άλλες αγορές, με την ελπίδα ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα κάνει τους ηγέτες του Βερολίνου και του Παρισιού περισσότερο δεκτικούς στις ρωσικές προτάσεις.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα επικεντρωθεί στη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ εν όψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας- ΕΕ, στην ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη καθώς και στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Ιράν και τη Συρία, για την αμετακίνητη στάση του στο τελευταίο από τα οποία έχει επικριθεί έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυρίως από την Ουάσιγκτον.
Στο Βερολίνο ο Ρώσος πρόεδρος θα συνομιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ για την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές (μόνο πέρυσι οι δείκτες των εμπορικών συναλλαγών τους αυξήθηκαν κατά 50% και ανήλθαν σε 72 δισεκατομμύρια δολάρια) και την εταιρική σχέση Ρωσίας - ΕΕ, ενώ στο Παρίσι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο θα συναντήσει για πρώτη φορά, σχεδιάζει να συζητήσει σχετικά με τις αμοιβαίες γαλλορωσικές επενδύσεις, την ανάπτυξη της κοινοπραξίας στον τομέα της καινοτομίας και του Διαστήματος και την ενεργειακή συνεργασία.
Για τρεις ημέρες, από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και την Πέμπτη, ο Πούτιν θα βρίσκεται στην Κίνα, τις σχέσεις με την οποία έχει τοποθετήσει σε πρώτο πλάνο ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού και στην οποία βλέπει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια να ανακοπεί η παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύνοδος Σανγκάης
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα ο Πούτιν θα επιδιώξει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία σε πολλούς τομείς, ενώ θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας Σανγκάης που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο. Εκτός από τη Λευκορωσία, την οποία επισκέφθηκε χθες, ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί και στο Καζακστάν, δύο χώρες με τις οποίες έχει συμφωνήσει τη δημιουργία μιας ευρασιατικής οικονομικής ένωσης το 2015 που θα ακολουθεί το πρότυπο του οικονομικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίου και αγαθών μεταξύ των κρατών.
Το τρίτο μέλος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) που θα επισκεφθεί ο Πούτιν θα είναι το Ουζμπεκιστάν, το οποίο, αν και στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αναλυτές εκτιμούν ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται από πέρυσι.
ΜΕΤΑ ΤΟ G8
Αποφεύγει ξανά τις ΗΠΑ
Να ψυχράνει περισσότερο τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις η απόφαση του Πούτιν να μη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στην πρώτη του περιοδεία αναμένουν αναλυτές. Η κίνηση ακολουθεί την απουσία του Ρώσου προέδρου από τη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τη μη εμφάνιση Ομπάμα στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού στο Βλαδιβοστόκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.