Τα προβλήματα που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε μεγάλες συμφωνίες για ακίνητα σημαντικής αξίας σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη αποτελούν απλώς μια ένδειξη των ζημιών που έρχονται για τους επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Οι τελευταίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην Ιστορία.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, από την αναχρηματοδότηση ενός κτιρίου γραφείων στο Σίτι του Λονδίνου έως και την πώληση του πύργου της Commerzbank στο επιχειρηματικό κέντρο της Γερμανίας, οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από την αύξηση των επιτοκίων. Η νέα πραγματικότητα θα αρχίσει να γίνεται εμφανής τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις ετήσιες αποτιμήσεις των ακινήτων που έχουν χρηματοδοτήσει.
Οι μεγάλες πτώσεις στις αξίες, που αναμένονται, απειλούν ακόμη και να προκαλέσουν «σπάσιμο» συμβολαίων χρηματοδότησης, οδηγώντας τους επενδυτές σε έκτακτα μέτρα, όπως οι αναγκαστικές πωλήσεις και οι αναχρηματοδοτήσεις, με όρους σημαντικά πιο επαχθείς.
Η Ευρώπη περνάει σε μια νέα εποχή ύστερα από δέκα χρόνια εύκολου χρήματος.
«Η Ευρώπη πρόκειται να περάσει σε μια νέα εποχή μετά δέκα χρόνια εύκολου χρήματος», σημειώνει στο Bloomberg ο Σκράντον Μπέικερ, εταίρος στην Apollo Global Management, εκτιμώντας ότι το συνολικό ποσό των δανείων που θα καταστούν προβληματικά θα είναι εκτός των όποιων προβλέψεων.
Τα δάνεια, τα ομόλογα και άλλες μορφές δανεισμού που είναι ασφαλισμένα έναντι επαγγελματικών ακινήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο ή έχουν ληφθεί από εταιρείες ακινήτων προσεγγίζουν το συνολικό ποσό του 1,9 τρισ. ευρώ, ίσο σχεδόν με το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας.
Περίπου το 20%, ή περίπου 390 δισ. ευρώ, ωριμάζει εντός του 2023. Αυτό θα είναι και το πρώτο κρίσιμο τεστ έπειτα από την εφαρμογή των κανονισμών που επιβλήθηκαν μετά την κρίση του 2008, για τον περιορισμό των κινδύνων από την αγορά ακινήτων στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να δράσουν πιο γρήγορα και επιθετικά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ βρίσκονται σε καλύτερη θέση από αυτή που ήταν κατά την προηγούμενη κρίση, και έτσι δεν έχουν πολλούς λόγους να αφήσουν ζητήματα σε εκκρεμότητα, ελπίζοντας πως οι αξίες των ακινήτων θα ανακάμψουν. Αυτό αυξάνει το βάρος στους δανειστές, σημειώνει το Bloomberg.
Μέχρι στιγμής οι αποτιμήσεις των επαγγελματικών ακινήτων δεν έχουν υποχωρήσει σε βαθμό που να καθιστούν προβληματικό το χρέος από τις τράπεζες, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα. Οι τιμές των ακινήτων επαγγελματικής χρήσης της Βρετανίας έχουν υποχωρήσει κατά 13% το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CBRE.