Η πρόταση της τρόικας να καταργηθεί η συνδρομή των μελών προς τα Επιμελητήρια (που ισούται με το κλείσιμό τους), πέραν της οργής επέφερε και... αντεπίθεση. Τα Επιμελητήρια αναγγέλουν δικαστικούς αγώνες κατά της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία με τις καταθέσεις των Επιμελητηρίων αγόραζε ελληνικά ομόλογα Δημοσίου που σήμερα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους. Υπήρχε νόμος που έδινε το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος να αγοράζει χωρίς να ρωτά (;), ωστόσο τα Επιμελητήρια επιμένουν.
Μετά το ΕΒΕΑ και το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έστειλε εξώδικο στην Τράπεζα.
Με την εξώδικο δήλωση, το επιμελητήριο καλεί την ΤτΕ να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα σχετικά με τη διεκδίκησή τους.
'Όπως επισημαίνει το ΒΕΘ, τα αποθεματικά του μειώθηκαν στα 789.012 ευρώ, έναντι 2,03 εκατ. μέχρι πρότινος, λόγω απωλειών στην αξία των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, όπου η Τράπεζα είχε επενδύσει τα χρήματά του, χωρίς καμία απολύτως, προηγούμενη, ενημέρωση του επιμελητηρίου.
Το ΒΕΘ υπενθυμίζει ακόμη ότι οι οικονομικοί πόροι του προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών του και την αμοιβή για υπηρεσίες που προσφέρει κατά τον καταστατικό του σκοπό και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις.
«Τα χρήματα που συγκεντρώνει το επιμελητήριο, έχουν ως μόνο νόμιμο σκοπό την εξυπηρέτηση των σκοπών του και την προαγωγή των συμφερόντων των μελών του. Δεν έχουν ως σκοπό την οποιαδήποτε τυχόν συμβολή στην αντιμετώπιση γενικότερων δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας», υπογραμμίζεται στην εξώδικη δήλωση.
Στο μεταξύ, να μην καταργηθούν τα νομοθετημένα έσοδα των επιμελητηρίων από τις εισφορές των μελών τους, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η επιστολή εστάλη, όπως διευκρινίζεται, μετά την εισήγηση της Τρόικας για την κατάργηση των ετήσιων εισφορών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στα επιμελητήρια.
«Εάν η εισήγηση αυτή γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι μετά τα λουκέτα στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επακολουθήσουν τα λουκέτα και στα επιμελητήρια, ιδιαίτερα μάλιστα στα περιφερειακά, αφού ως γνωστό τα μόνα έσοδά τους είναι οι συνδρομές [...] Κάθε παρέμβαση στα έσοδα αυτά των Επιμελητηρίων θα οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χάος», καταλήγει η επιστολή της ΟΕΕΘ.