Η σύλληψη 42χρονου για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους... 62.000.000 ευρώ, αναδεικνύει ένα μείζον θέμα. Στη συντριπτκή τους πλειοψηφία τέτοιες "οφειλές" δεν είναι παρά γιγαντιαία πρόστιμα των φορολογικών αρχών.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ποινών για εικονικά και πλαστά τιμολόγια όπου το τελικό ποσό που καταλογίζεται δεν αφορά μόνο την διαπιστωμένη παράβαση αλλά και άλλες πιθανές (κατ΄εκτίμηση από τους ελεγκτές) περιπτώσεις, επί των οποίων βεβαιώνονται ο αντίστοιχος ΦΠΑ, συντελεστές κέρδους σε εισοδήματα που δήθεν απεκρύβησαν κ.λπ. Στη συνέχεια όλα αυτά τα πρόστιμα πολλαπλασιάζονται επί... τρία!
Με βάση τα παραπάνω εμφανίζονται θηριώδεις οφειλές που, πολύ μικρή σχέση έχουν με το πραγματικό ατόπημα. Γι αυτό άλλωστε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ποινές γίνονται ακόμα και μηδενικές άν πληρωθεί αμέσως μετά τον εντοπισμό της παράβασης, ο αντίστοιχος φόρος.
Έτσι εξηγείται γιατί άνθρωποι που εμφανίζονται να έχουν "καταχραστεί" μυθικά ποσά, δεν βρίσκονται στις... Μπαχάμες πάμπλουτοι, αλλά αντιθέτως στην Ελλάδα όπου πένονται. Στα εικονικά τιμολόγια το κράτος απάντησε με εικονικά πρόστιμα λοιπόν! Οι λίστες των μεγάλων οφειλετών σε μεγάλο βαθμό είναι λίστες εξωπραγματικών προστίμων...
Η πολιτική εξωπραγματικών προστίμων σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόστηκε για "παραδειγματισμό". Κάποιοι να εξοντωθούν επιχειρηματικά για να αποθαρρυνθούν άλλοι. Στην πράξη αυτό απέτυχε διπλά. Και η παραβατικότητα αυξήθηκε και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πληρώσουν λογικά πρόστιμα και να συνεχίσουν να λειτουργούν, καταστράφηκαν, αφού τους καταλόγισαν ποσά πέραν κάθε φαντασίας...
Από αυτά τα πρόστιμα-μαμμούθ, το κράτος δεν εισέπραξε τίποτε. Έμειναν μόνον οι ήδη δημοσιευμένες λίστες, με τις εικονικές οφειλές, που όπως είπαμε, δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν ποτέ.