Σε ναδίρ 11 ετών βυθίστηκε σήμερα το κινεζικό γιουάν, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού πολέμου. Οι έντονες πιέσεις στο κινεζικό νόμισμα είναι αποτέλεσμα της άκρως επιθετικής ρητορικής του Ντόναλντ Τραμπ απέναντ στο Πεκίνο και της απειλής για νέους δασμούς από το Σεπτέμβριο.
Ωστόσο όπως εξηγούν αναλυτές, το Πεκίνο θα μπορούσε αν ήθελε να παρέμβει. Επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός του και στέλνει μήνυμα πως όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι.
Η ισοτιμία έσπασε το φράγμα των 7 γιουάν ανά δολάριο, φτάνοντας έως και τα 7,1097 (οffshore) και 7,024 (onshore). Πρόκειται για πτώση 1,4% σε σχέση με την Παρασκευή, η οποία και οδηγεί το κινεζικό νόμισμα σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από τον Μάιο του 2008.
Όταν το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα προειδοποιούσε για αντίποινα ίσως να είχε αυτή την εξέλιξη κατά νου, αφού είναι γνωστό ότι εισάγοντας πολύ λιγότερα αμερικανικά προϊόντα από ό,τι το ίδιο εξάγει στις ΗΠΑ, στο παιχνίδι των δασμών δεν μπορεί να κερδίσει.
Η υποτίμηση ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές και θα μείωνε τις συνέπειες των αμερικανικών δασμών στα κινεζικά εξαγόμενα αγαθά. Επισήμως πάντως η κινεζική κεντρική τράπεζα διαβεβαιώνει ότι θέλει και έχει τα μέσα να κρατήσει το νόμισμα σταθερό.
Η «βουτιά» του γιουάν παρέσυρε και τα υπόλοιπα νομίσματα της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,5% στα 0,6770 δολάρια ΗΠΑ, χαμηλά επτά μηνών. Το κορεατικό γουάν με πτώση 1% βρέθηκε σε ναδίρ τριών μηνών, ενώ σε χαμηλά δύο μηνών κινείται και το δολάριο Ταϊβάν.