Η Ευρώπη σκέπτεται επιτέλους να πράξει αυτό που έπρεπε να είχε κάνει από την πρώτη στιγμή για να αποφύγει την κρίση : Να τυπώσει ευρώ. Με τα νέα χαρτονομίσματα να ξεκινήσουν μεγάλα δημόσια έργα, να αποπληρωθούν δανεικά, να γίνουν πολλά προϊόντα ανταγωνιστικά, να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα.
Σήμερα το οικονομικό σκηνικό στην ευρωζώνη χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό, υποτονική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Καθώς τα επιτόκια είναι ήδη στο 0,25% και η αγορά δεν αναμένει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον ως τα μέσα του 2016, ακόμα και μια μείωση επιτοκίων (στο 0,1%) δεν θα έχει καμία επίπτωση.Η Ευρώπη χρειάζεται φρέσκο χρήμα.
Σε οποιαδήποτε άλλη οικονομία η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν αυτή της ποσοτικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος) αλλά η πιθανότητα το Συμβούλιο της ΕΚΤ να καταλήξει τώρα σε μια τέτοια απόφαση δεν είναι "πολύ πιθανή".
Οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών εκτιμούσαν επίσης ότι ο αποπληθωρισμός αποτελεί απειλή και για την Ελλάδα, καθώς πιέζει ανοδικά το ελληνικό χρέος (μέσω των επιπτώσεων στο ονομαστικό ΑΕΠ), αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσθετων μέτρων λιτότητας, αλλά και νέας εσωτερικής υποτίμησης.