Σκέψεις για εφαρμογή "της πρότασης Μάνου" που προέβλεπε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με καταβολή του 70% του μισθού τους για τρία χρόνια κάνουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα περάσει πιο εύκολα (αφου η καταβολή του 70% δεν είναι ευκαταφρόνητη).
Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο Reuters και ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που δεν κατονομάζεται. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε. Σημειωτέον ότι η μεγάλη πληγή στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας είναι ο δημόσιος τομέας: Ράθυμος, διεφθαρμένος, καθηλώνει την ανάπτυξη και κοστίζει ανυπολόγιστα.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς. Εντούτοις, το θέμα της εφεδρείας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς, καθώς ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά διαφωνούν με το μέτρο, αναφέροντας ότι θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας που εισήγαγε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ το 2011, περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έβγαιναν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας το 40% των αποδοχών τους για έναν χρόνο.( Τώρα η κυβέρνηση συζητά για εφεδρεία 40.000 υπαλλήλων, κυρίως από φορείς που καταργούνται η συγχωνεύονται).
Τελικά αποχώρησαν μόνο 6.500 υπάλληλοι, κυρίως λόγο συνταξιοδότησης και λίγες εκατοντάδες ήταν αυτοί που εντάχθηκαν στο μέτρο της εφεδρείας. Απολύτως... ΑΤΥΧΟΙ δηλαδή!
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να μειώσει τον αριθμό των συμβασιούχων του Δημοσίου, επιχειρώντας εξορθολογισμό των αναγκών της σε όλα τα υπουργεία και τους οργανισμούς, είπαν οι αξιωματούχοι.
«Πρέπει να βρούμε τα 11,5 δισ. ευρώ γιατί χωρίς αυτά, δεν θα υπάρξει νέα δόση», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι η ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας θα κάμψει κάθε αντίσταση.