Η συνταγή των δανειστών είναι: Καταστρέψατε την αγορά για να δημιουργηθεί μια "υγιής" καινούργια

Απόφαση των δανειστών - και η κυβέρνηση υποκύπτει - είναι εν μέσω βαθύτατης ύφεσης τα μέτρα να είναι όλο και σκληρότερα. Οι δανειστές προτάσσουν την αναδιάρθρωση του οικονομικού περιβάλλοντος με οποιοδήποτε κόστος. Έτσι απαιτούν για παράδειγμα βαρύτατες ποινοικές διώξεις και φόρο έως και 90% για τα αδήλωτα εισοδήματα.

Επιλέγουν τον φόβο και όχι την αμνηστία για να επιστραφούν - δηλωθούν τα χρήματα αυτά και αυτό δείχνει την λογική που διέπει τους δανειστές: ΚΥΝΗΓΗΤΟ κατά πάντων.

Όμως αυτό το κυνηγητό έχει επιφέρει νέα ύφεση αφού μεταξύ άλλων έχουμε κι άλλη θεαματική πτώση στον τζίρο του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα  τον Μάιο του 2016, πριν δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και τους νέους φόρους, είχαμε πτώση κατά 8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι ο φετινός Μάιος ήταν ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ από το 2010, οπότε αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά οι σχετικοί δείκτες και εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι ότι πτώση παρατηρείται στον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων, με τη μεγαλύτερη, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, να παρατηρείται στις πωλήσεις καυσίμων και τροφίμων.

Η υψηλή ανεργία και οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, μέσω της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, επιδρούν εξαιρετικώς αρνητικά στην κατανάλωση και εν συνεχεία στην είσπραξη των φόρων.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Δείτε τι έχει συμβεί με τα τρόφιμα τα οποία πρώτα υπάγονταν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% επιβαρύνθηκαν με συντελεστή ΦΠΑ 23% και από 1/6/2016 ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%, Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους.

Με την υπερφορολόγηση σε μια φτωχοποιημένη και καταχρεωμένη αγορά έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος: η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης οδηγεί αρκετούς λιανεμπόρους και προμηθευτές στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες, επιδεινώνοντας, όμως, έτσι ακόμη περισσότερο την κατάσταση για μεγάλη μερίδα καταναλωτών αλλά και για τον ίδιο τον τζίρο των καταστημάτων τους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης