Στο 1% τοποθετεί η Wood την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, τη στιγμή που για την Ευρωζώνη αναμένει συρρίκνωση 1,6%, έπειτα από άλλη μια δυναμική χρονιά με ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ (+5% το 2022) και σταθερό πολιτικό σκηνικό, παρά το αρνητικό παγκόσμιο περιβάλλον.
Στους θετικούς καταλύτες για φέτος ο οίκος τοποθετεί την ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική και την πολύ πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ στα «εμπόδια» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τοποθετεί την αστάθεια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και τους κινδύνους από το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Οπως σημειώνει η Wood, τα οικονομικά στοιχεία του Δεκεμβρίου υποδηλώνουν ένα ισχυρό 2023 για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Δεκεμβρίου, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι το χαμηλό σημείο όσον αφορά την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών επιτεύχθηκε στις αρχές του δ΄ τριμήνου του περασμένου έτους.
Η διάθεση για προσλήψεις παραμένει ισχυρή και το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τις άλλες χώρες υποδηλώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να «βλέπει» ραγδαία μείωση της ανεργίας στο άμεσο μέλλον και ισχυρή αύξηση των μισθών, τονίζει ο οίκος.
Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα για θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, επισημαίνει η Wood, ενώ εκτιμά πως η τουριστική περίοδος θα αποδειχθεί ανθεκτική ακόμη και σε ένα πλαίσιο υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Χάρη στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα που είναι επιτέλους εφικτή, στην ομαλή εκτέλεση των προγραμμάτων της Ε.Ε. και τις μικρές ανάγκες χρηματοδότησης, η Ελλάδα ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες χώρες που αντιμετωπίζουν ελάχιστες πραγματικές αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης κατά την άποψή μας», τονίζει χαρακτηριστικά.
Ενας βασικός κίνδυνος, ωστόσο, για τις προοπτικές της Ελλάδας φέτος αποτελούν, σύμφωνα με τη Wood, οι εθνικές εκλογές και το ρίσκο μιας ασταθούς κυβέρνησης συνεργασίας.
Για την αγορά, όπως τονίζει, το καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το τρέχον σύνολο πολιτικών. Από αυτή την άποψη, άλλη μια θητεία με απόλυτη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία θα ευχαριστούσε τους επενδυτές.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πειστικό προβάδισμα για το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πιθανή με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, αν και θεωρητικά θα μπορούσε στον δεύτερο γύρο να προσπαθήσει να χτίσει έναν συνασπισμό με κόμματα της Αριστεράς, κάτι που επίσης θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη Wood, η αρχική αντίδραση της αγοράς σε μια επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρούνταν αρνητική από τους επενδυτές.
Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος από τις εκλογές (και μεγαλύτερος από την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ) είναι η πιθανότητα εύθραυστων συνασπισμών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμένη πολιτική δράση, με συνεχή κίνδυνο πρόωρων εκλογών.
Τονίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και η πολιτική είναι πολύ λιγότερο σημαντική από ό,τι την περίοδο της κρίσης μεταξύ 2010-19. Η χώρα έχει αποκτήσει ανταγωνιστικότητα, ο δείκτης χρέους βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι επενδύσεις αυξάνονται.
Παράλληλα, η διάθεση για επιστροφή στον λαϊκισμό είναι μάλλον περιορισμένη, παρά τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.