Επί ποδός πολέμου τα ιταλικά συνδικάτα, διακηρύσσουν κοινή δράση ενάντια στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες υπό την πίεση Γαλλίας και Γερμανίας.
«Κόκκινο πανί» για τους συνδικαλιστές η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η διευκόλυνση των απολύσεων. Την ίδια στιγμή, το δηλητηριώδες πολιτικό κλίμα στην Ιταλία και το γεγονός ότι ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται στα πρόθυρα της «εξόδου» δημιουργούν την εικόνα ότι μπορεί να μείνει στον «αέρα» το σύνολο των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έπειτα από φρενήρεις διαπραγματεύσεις και έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής με τη Λέγκα του Βορρά, που φέρεται να περιλαμβάνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Μάρτιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετέβη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με μία βιαστικά συνταγμένη επιστολή προθέσεων, δεσμευόμενος να παρουσιάσει έως τις 15 Νοεμβρίου έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη και τη μείωση του κολοσσιαίου χρέους της Ιταλίας.
Στις δεσμεύσεις του περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η διευκόλυνση των απολύσεων από τις επιχειρήσεις (που ξεσηκώνουν την οργή συνδικάτων και αντιπολίτευσης), ωστόσο ελάχιστοι εκτιμούν πως μπορεί τελικά να ανταποκριθεί μία κυβέρνηση με μπαράζ σκανδάλων στο ενεργητικό της που μάχεται κάθε λεπτό για την πολιτική της επιβίωση.
Το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται τα σχόλια πολλών πολιτικών αναλυτών είναι μια πιθανή, βασικής σημασίας χρονική αναντιστοιχία: η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το νέο διάταγμα για την ανάπτυξη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και να εφαρμόσει τα διάφορα μέτρα μέσα σε χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η Ιταλία πρόκειται να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το αργότερο την ερχόμενη Άνοιξη, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνει στον «αέρα» το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που θεωρούνται αναγκαία και επείγοντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι χθεσινές προθέσεις μπορούν πραγματικά να μετασχηματιστούν στο μεγαλύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η Ιταλία» γράφει η Corriere della Sera υπογραμμίζοντας τις εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο κύριο άρθρο της η Repubblica περιγράφει το σχέδιο Μπερλουσκόνι ως «φαντασίωση» που δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η ΕΕ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας, διεμήνυσε όμως ξεκάθαρα πως τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και να δοθεί άμεσα σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Μπερλουσκόνι κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν το σχέδιο, που προσεχώς θα οριστικοποιηθεί, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας.
Η αντιπολίτευση απαίτησε από τον Καβαλιέρε να παρουσιαστεί στη Βουλή και να μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι η επιστολή του «μοιάζει με βιβλίο παραμυθιών και ονείρων», επιμένοντας ότι η χώρα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στις κάλπες.
«Πάγος» με Μέρκελ-Σαρκοζί στις Βρυξέλλες
Απέναντι στη γενική ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τις δεσμεύσεις Μπερλουσκόνι -αρκεί τα μέτρα να εφαρμοστούν- ο ιταλικός Τύπος αντιπαραβάλλει την ψυχρότητα ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό και τους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ.
Η παραμονή του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι στο διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει προκαλέσει σύγκρουση με το Παρίσι, με τον Νικολά Σαρκοζί να αγνοεί εντελώς τον Μπερλουσκόνι την Πέμπτη στη Σύνοδο των Βρυξελλών, όπως γράφουν οι ιταλικές εφημερίδες.
Κόντρα Ιταλίας - Γαλλίας για μια θέση στην ΕΚΤ
Η Άνγκελα Μέρκελ αντίθετα χαιρέτισε τον Μπερλουσκόνι στη βελγική πρωτεύουσα. Όμως λίγο αργότερα ο εκπρόσωπός της «άδειασε» τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος παρενέβη σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες στην ιταλική τηλεοπτική εκπομπή «Porta a Porta» υποστηρίζοντας πως η καγκελάριος προσέφερε τη συγγνώμη της για το περιστατικό της περασμένης Κυριακής όταν μαζί με τον Νικολά Σαρκοζί γέλασαν σε βάρος του Καβαλιέρε.
«Δεν υπήρξαν απολογίες διότι δεν υπάρχει τίποτε για να ζητηθεί συγγνώμη» δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας.
Ετοιμοπόλεμα τα συνδικάτα - Οργισμένη η αντιπολίτευση
Με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις Βρυξέλλες ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατόρθωσε να «πετύχει» τη σύσταση ενός κοινού μετώπου μεταξύ των ιταλικών συνδικάτων έπειτα από χρόνια διενέξεων και διαφωνιών.
Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cgil, Cisl και Uil, κατέστησαν σαφές ότι είναι κάθετα αντίθετες στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και στην διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρεμβάσεις που ο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους.
«Το μεταρρυθμιστικό πνεύμα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε μια νέα επίθεση κατά των μερικώς απασχολούμενων, με πιο εύκολες απολύσεις και με τα δικαιώματα των συνταξιούχων να απειλούνται» δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Cgil, προσθέτοντας ότι «θα προτείνει μια ενιαία, μαζική κινητοποίηση σε όλα τα άλλα ιταλικά συνδικάτα».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφαέλε Μπονάνι, «η κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές τις ανακοινώσεις, ελπίζοντας να πουλήσει απατηλές υποσχέσεις στους επιχειρηματίες» με στόχο «να υποδαυλίσει την αντιπαράθεση και την εξέγερση». Το συνδικάτο Uil κάνει γνωστό ότι «η αντίδρασή του θα είναι από τις πλέον αποφασιστικές».
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θέλησε να εξασφαλίσει οξυγόνο για λίγες ημέρες, αλλά από τα όσα διαβάσαμε, δεν πιστεύουμε να πρόκειται για κάτι το πραγματικά σοβαρό».
Ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc Πιερφερντινάντο Καζίνι σχολιάζει ότι «η επιστολή του Μπερλουσκόνι προς την Ευρώπη μοιάζει με βιβλίο παραμυθιών και ονείρων».
Για τον γραμματέα του προοδευτικού κόμματος Ιταλία των Αξιών και πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, «με τον τρόπο αυτό, κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε κοινωνική σύγκρουση και για το λόγο αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο να πάμε σε πρόωρες εκλογές πριν η συγκεκριμένη σύγκρουση οξυνθεί».