Κυβέρνηση και δανειστές "δεν βλέπουν" τα τεράστια έσοδα μιας ρύθμισης χρεών με βάση το εισόδημα - Την κάνουν χειρότερη

Η πραγματική ρύθμιση χρεών που θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία ανακουφίζοντας μάλιστα τους οφειλέτες ήταν αυτή που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε οφειλέτεης να καταβάλλει το 20% των ετήσιων εισοδημάτων του ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής του.

Με μια τέτοια ρύθμιση, προσαρμοσμένη στις αντοχές κάθε οφειλέτη η μεγάλη πλειοψηφία των 4.200.000 οφειλετών θα είχε προσέλθει να ρυθμίσει και το κράτος μέσα από τις μηνιαίες καταβολές θα εισέπραττε έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ (πάνω από 2,6 δισ. ευρώ)! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να υλοποιήσει την δική του πρόταση και προχώρησε σε μια δοσοποίηση 100 μηνών που είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν 900.000 οφειλέτες. Διαβάστε το όμως ανάποδα: ΔΕΝ εντάχθηκαν (σε 100 δόσεις!) 3.300.000 οφειλέτες! Δηλαδή ο νόμος δεν φέρνει ούτε τα έσοδα που πρέπει, (έχουν εισπραχθεί μόλις 800 εκαστ. ευρώ μαζί με πλήρεις εξοφλήσεις οφειλών), ούτε ανακουφίζει.

Έρχονται τώρα και οι δανειστές και ζητούν πρόσθετες αλλαγές. ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιθυμούσαν εξαρχής την αλλαγή της ρύθμισης και τελικά επέβαλαν συγκεκριμένες αλλαγές σε αυτή.

Έτσι, το ισχύον επιτόκιο που θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές θα αυξηθεί κοντά στο 5%. Σημειώνεται πως για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το ετήσιο επιτόκιο είναι σήμερα 3%, ενώ εάν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι έως 5.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση εντός της ρύθμισης.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους «μεγαλοοφειλέτες», οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί κατά 50% (π.χ από 50 σε 25).

Καθώς η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για να τη διατηρήσει ο φορολογούμενος,  πλέον θα θεσμοθετηθεί πως η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης