Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί χωρίς μείωση του αφορολογήτου και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Πώς θα γίνει αυτό; Με περικοπές δαπανών, διεύρυνση τηε φορολογικής βάσης, ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και τούτο: ο συνυπολογισμός στα έσοδα του προϋπολογισμού των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs).
Πρόκειται για ποσό που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό που ήδη προβλέπεται να υπάρξει το 2020 και θα διευρυνθεί, ασφαλώς, με τις φοροελαφρύνσεις της νέας κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για κενό 1,8 δισ. ευρώ το 2020, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Τα SMPs και ANFAs είναι ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και προβλέπεται να επιστρέφονται δύο φορές τον χρόνο, υπό τον όρο της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει συμφωνήσει να εφαρμόζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταπρογραμματικής της εποπτείας. Δεν υπολογίζονται, όμως, στα έσοδα.
Η πρόταση είναι ακόμη αρχική, δεν έχει τύχει επεξεργασίας και δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα.