Αυτό που έπρεπε να γίνει άμεσα το 2008 για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήταν να τυπωθεί ευρώ. Επέλεξαν την λιτότητα που κατέστρεψε εθνικές οικονομίες και την ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Με την λιτότητα η ανάπτυξη δεν ήρθε, τα εθνικά χρέη παρέμειναν στα ίδια ύψη. Και τώρα τι σκέπτονται; Να τυπώσουν επιτέλους χρήμα!
Ήδη το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο (1,318 δολάρια) από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2013 σε σχέση με το δολάριο, καθώς η αγορά θεωρεί βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει τελικά σε «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή σε τύπωμα χρήματος.
Πράγματι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην παγκόσμια ετήσια συνεδρίαση των τραπεζιτών δήλωσε εμφατικά ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «διαθέσιμα» μέσα αν ο πληθωρισμός πέσει και άλλο. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έπεσε όμως τον Ιούλιο στο 0,4%.
Αυτό ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλαδή μαζικές αγορές τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων, ειδικά τη στιγμή που η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει πέσει για πρώτη φορά στην Ιστορία κάτω από το 1%. Με άλλα λόγια, έμμεσα, αυτό σημαίνει τύπωμα χρήματος.
Σημειωτέον ότι το ευρώ παραμένει το πιο δημοφιλές νόμισμα για επενδύσεις carry trades (δανεισμός σε νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο και τοποθέτηση κεφαλαίων σε επενδύσεις με μεγαλύτερη απόδοση), και στην αγορά υπάρχει τελευταία μεγάλη έλλειψη του νομίσματος.
Και για την Credit Agricole πάντως πιθανές ανοδικές κινήσεις στο ευρώ θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρίες για νέες πωλήσεις, καθώς οι προσδοκίες για τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ αυξάνονται.