Μία στις έξι επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς το τραπεζικό σύστημα, μπορεί να πληρώσει αλλά δεν το πράττει, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έρευνα αξιολόγησε την συμπεριφορά 13.070 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με συνολικό τραπεζικό δανεισμό 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Από το παραπάνω «άνοιγμα» τα εταιρικά δάνεια με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών ανέρχονται σε 18,7 δισ. ευρώ (στοιχεία Δεκέμβριος 2015) αντιπροσωπεύοντας το 32,88% του συνόλου των χορηγήσεων του δείγματος.
Όσοι δεν πληρώνουν ενώ μπορούν, είτε το κάνουν γιατί είναι συμφερότερο να κλείσουν κάποια στιγμή είτε προτιμούν να έχουν ρευστό, μεταθέτοντας για το μέλλον το δάνειο.
Σημειωτέον ότι οι δανειστές ζητούν την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το 2019 στα 67 δισ. ευρώ από 108 δισ. ευρώ σήμερα. Μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει, βάσει των στόχων που τέθηκαν, να έχει απαλλαγεί από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της τάξεως των 41 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό που έχουν εγκρίνει οι εποπτικές αρχές για κάθε τράπεζα χωριστά, οι περισσότερες «κόκκινες» χορηγήσεις θα αναδιαρθρωθούν / ρυθμιστούν με στόχο να καταστούν ξανά ενήμερες. Ενα μεγάλο ποσό, ωστόσο, που μπορεί να φτάσει και τα 13 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν οι τράπεζες με επιθετικές κινήσεις, που περιλαμβάνουν πώληση δανείων σε τρίτους αλλά και ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων που διακρατούν.