Το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας μονοπωλεί εκ νέου τον διεθνή Τύπο καθώς, εν όψει της άφιξης της τρόικας, οι γερμανικές κυρίως εφημερίδες προβάλλουν σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Βερολίνο, οι γερμανικές εφημερίδες συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως οι δανειστές μας δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.
Μετά το Spiegel, και η Suddeutsche Zeitung υποστήριζε σε χθεσινό της δημοσίευμα πως οι σημαντικότεροι χρηματοδότες της Ελλάδας, κυρίως η Γερμανία, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να στηρίξουν περαιτέρω την Αθήνα ενώ, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ισχυρίστηκε πως «η Μέρκελ αποκλείεται να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του κοινοβουλίου να ζητήσει έγκριση νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η γερμανική έκδοση των Financial Times μιλάει για «τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και «απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το φθινόπωρο», ενώ το περιοδικό Focus σημειώνει πως «η Μέρκελ δεν ζήτησε τυχαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην "Επιχείρηση Ακρόπολις", συμπληρώνοντας πως «δεν αποτελεί σύμπτωση πως τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι διαρροές-εκθέσεις του γερμανικού υπ. Οικονομικών για μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας μας αναπαράγονται και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού καθώς ο αμερικανικός Τύπος, πέραν του δύσκολου έργου της ελληνικής κυβέρνησης, προβάλλει και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις Ευρωπαίων -και ειδικότερα Γερμανών- αναλυτών και οικονομικών παραγόντων.
Οι δυσκολίες
Η Wall Street Journal, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για την περικοπή δαπανών και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ωστόσο επισημαίνει πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες για να πείσει τους επιφυλακτικούς δανειστές της.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg από την πλευρά του προβάλλει δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων που αναφέρονται στην απειλή χρεοκοπίας της Ελλαδας και εξόδου της από το Ευρώ εξαιτίας των αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται και ο ισχυρισμός Γερμανών αξιωματούχων ότι το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη «έπαψε να αποτελεί ταμπού».