Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί στο τραπεζικό σύστημα, μετά την άρση των capital controls, καθώς η εγχώρια αγορά αναμένεται να προσελκύσει ξένες τράπεζες, παραδοσιακές και μη, αλλά και επιχειρήσεις με μεγάλο πελατολόγιο στην Ελλάδα, που θα επιχειρήσουν να κλέψουν μερίδια αγοράς από τους εγχώριους ομίλους, με τη χρήση του διαδικτύου, χωρίς την ανάπτυξη φυσικού δικτύου.
Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου την Πέμπτη, για τον απολογισμό της θητείας του στις δύο θέσεις, που ολοκληρώνεται αυτόν το μήνα.
Όπως είπε σχετικά, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθούν κατά πάσα πιθανότητα έως και το τέλος του 2019, δίνοντας το έναυσμα για τη δραστηριοποίηση ξένων ομίλων, αλλά και εγχώριων παικτών στην αγορά του ηλεκτρονικού χρήματος, η οποία εκτίμησε ότι θα αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τους κινδύνους για τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς οι νέοι παίκτες «πουλώντας» ασφάλεια, ευκολία στη χρήση και γρήγορες διαδικασίες ανοίγματος ενός λογαριασμού ή χορήγησης μίας χρεωστικής κάρτας, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό.
Ο πρόεδρος της Eurobank ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΠΑΠ και την Cosmote, που έχουν εξασφαλίσει άδεια ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος και στοχεύουν στη διείσδυση της αγοράς του e-money, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο πελατολόγιο που ήδη διαθέτουν για την προώθηση των νέων προϊόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ανάγκη επιτάχυνσης του εκσυχρονισμού των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας πως την επόμενη τριετία οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε δε πως με τις επιχειρούμενες αλλαγές, στόχος είναι σε λίγο καιρό να μην υπάρχει λόγος επίσκεψης των επιχειρήσεων στο δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων, καθώς ακόμη και εξεικιδευμένες εργασίες, όπως το factoring, θα μπορούν να γίνονται online από τις πλατφόρμες που θα δημιουργηθούν.
Ο απολογισμός για την ΕΕΤ
Αναφερόμενος στη θητεία του στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, υπογράμμισε πως «ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που εξελέγην για πλήρη θητεία, ενώ δεν ήμουν Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Ο πρώτος επίσης Προέδρος που εξελέγην επι τη βάσει συγκεκριμένου προγράμματος δράσης, και ο πρώτος που καθιέρωσε ένα σύστημα εναλλαγής Προέδρου της Ένωσης με θητεία ορισμένου χρόνου και με ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης».
Και συμπλήρωσε πως «παράλληλα με εμένα, αλλά λίγο αργότερα, εκλέξαμε την κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, νέα Γενική Γραμματέα της ΕΕΤ».
Όπως είπε, «τολμώ να πω ότι το σχέδιο δράσης που περιέγραψα στην αρχή της θητείας μου, υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία χάρει στην ακούραστη δουλειά, τη συνέπεια και αφοσίωση των πολλών. Την επιτυχία της ΕΕΤ, την οφείλουμε στην σκληρή και ποιοτική δουλειά της κυρίας Χαρούλας Απαλαγάκη, του Βασίλη Παναγιωτίδη και των συνεργατών τους, αλλά και στο σύνολο του προσωπικού της ΕΕΤ, που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕΤ».
Υπογράμμισε επίσης ότι η κυρία Απαλαγάκη «είναι μια μηχανή της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά με συναίσθημα, ευαισθησίες και κώδικα αξιών που την κάνουν ξεχωριστή προσωπικότητα. Ήταν προνόμιο και εμπειρία να δουλέψω μαζί της».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, η προσπάθειά μας στην ΕΕΤ στόχευε από τη πρώτη μέρα :
* στην πλήρη αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της Ένωσης, εντός και εκτός Ελλάδος,
* στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της, ώστε να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις στο χρηματοπιστωτικό χώρο,
* στη διαμόρφωση μιας νέας ενεργούς συλλογικότητας και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων όλων των στελεχών και διοικήσεων των τραπεζών ,
* στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, την οικονομία, την κοινωνία και τους φορείς λήψεις αποφάσεων.
Συνοπτικά, βάλαμε ως προτεραιότητες: Εξωστρέφεια, Συλλογικότητα, Κύρος, Επιρροή, Αποτελεσματικότητα.
Στο εσωτερικό της Ένωσης δημιουργήθηκαν 4 νέες διατραπεζικές επιτροπές, που συγκροτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο:
1. Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων,
2. Ψηφιακού Μετασχηματισμού,
3. CFOs,
4. Πληρωμών και λειτουργειών,
Οι Επιτροπές αυτές σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ρόλου της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Αγορών και Κεφαλαίου, και σε συνδυασμό με τις λοιπές διατραπεζικές επιτροπές, παρήγαγαν σημαντικό έργο και προώθησαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κλάδου με την ευρύτερη έννοια.
«Επέλυσαν δε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα του κλάδου, συναργαζόμενοι με τις αρμόδιες αρχές, την ΤτΕ, το ΤΧΣ, την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, η Ένωση απέκτησε δυο νέα μέλη, την Επενδυτική Τράπεζα και την Praxia και είμαι ευτυχής που και η Aegean Baltic εξετάζει και αυτή τη συμμετοχή της στην ΕΕΤ» τόνισε ο κ. Καραμούζης.
Επίσης, υποστήριξε πως «αναβαθμίστηκαν τα εσωτερικά συστήματα πληροφορικής και διαμορφώθηκε νέα πλατφόρμα όπου αναρτώνται όλες οι δραστηριότητες, οι μελέτες, τα πορίσματα επιτροπών, η agenda συναντήσεων και το υλικό που διανέμεται σ’ όλες τις επιτροπές της Ένωσης, καθώς και στις Επιτροπές της Federation Bankaire, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕΤ. Στην παραπάνω πλατφόρμα έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της ΕΕΤ».