Οι Ευρωπαίοι θα ελέγχουν συνεχώς τις πληρωμές Δημοσίου προς τους ιδιώτες μη εμπιστευόμενοι... που θα πανε τελικά τα χρήματα - Στα 9,2 δισ. ευρώ οι οφειλές

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεινοπαθήσει με το ελληνικό πολιτικό σύστημα που εύκολα υπογράφει αλλά σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζει. Το χειρότερο: Υπαιξερεί συνεχώς χρήματα που στέλνει η ΕΕ (π.χ. για το ΕΣΠΑ) και τα κάνει μισθούς και συντάξεις.

Έτσι, μετά τον λογαριασμό που άνοιξε η ΕΕ για να πληρώνονται τα... οδικά εργα στην Ελλάδα από αυτήν (η κυβέρνηση νομοθέτησε να μην μπορεί να αγγίξει τα κονδύλια αυτά) η ιστορία επαλαναμβάνεται και με τα χρήματα που πρέπει να πληρωθούν στους ιδιώτες.

Μη εμπιστευόμενοι την αναξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση για την αποληρωμή οφειλών του Δημοσίου, που πλέον έχουν φθάσει στα 9,2 δισ. ευρώ, οι δανειστές της χώρας είχαν ζητήσει από την αρχή από το οικονομικό επιτελείο να διασφαλίζει ότι το μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς.

Η εφημερίδα "Καθημερινή" αποκαλύπτει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φθάσουν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία τα χρήματα των δαενιστών. Αυτά είναι τα εξής:

1. Η κυβέρνηση δημιουργεί τον «dedicated account».

2. Ο ESM θα καταθέτει σε αυτόν τον λογαριασμό τις δόσεις που αφορούν στην αποπληρωμή χρέους.

3. Το υπουργείο Οικονομικών θα ενημερώνει τον ESM για τις μηνιαίες ροές (έσοδα - έξοδα) του εν λόγω λογαριασμού.

4. Σε μηνιαία, επίσης, βάση το υπουργείο θα συντάσσει έκθεση, με την οποία θα ενημερώνει για την πορεία αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου.

5. Εάν μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 ο λογαριασμός έχει πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέτει αναθεωρημένο πλάνο αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

6. Αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τον ESM στον ειδικό λογαριασμό δεν χρησιμοποιούνται για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος (π.χ. αποπληρωμή χρέους).

ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυτήν τη στιγμή έχουν φθάσει στα 9,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιστροφών φόρων που δεν έχουν γίνει, αλλά και των εφάπαξ, η καταβολή των οποίων εκκρεμεί.

Κατά την Κομισιόν, από τα 9,2 δισ. ευρώ, τα 7 δισ. ευρώ θα αποπληρωθούν από τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ESM σταδιακά και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν από άλλες πηγές και αφορούν οφειλές προς το ΕΤΕΑΝ, την καταβολή εφάπαξ που οφείλει, καθώς και των μερισμάτων και των επικουρικών συντάξεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης