Την ώρα που κλείνει η συμφωνία του "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων (περίπου στο 65-70%) και είναι θέμα ημερών η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ με την Ε.Ε., ο κ. Βενιζέλος εκστόμισε από του βήματος της Βουλής μια απίστευτη φράση: "Άν προκύψει κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, αυτό θα πρέπει να καλυφθεί από την Ε.Ε. με νέα κεφάλαια πέραν των... 130 δισ. ευρώ που μας δίδουν τώρα"! Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να πεί ότι, "πάντως δεν υπάρχει διάθεση εκ μέρους της Ε.Ε. για κάτι τέτοιο", όμως :
α). Παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν έχει την δυνατότητα να δανείζεται από αλλού, δηλαδή είναι πλέον αποκλεισμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και
β). Ότι θα πρέπει εκ των ενόντων να εξασφαλίζει η χώρα τα χρήματα που χρειάζεται για τις εντός της χώρας υποχρεώσεις της, αλλά και για την εξόφληση των νέων δανείων...
Με βάση τα παραπάνω, μπορεί εύκολα κανείς να υποθέσει ότι παρά το "κούρεμα" και το νέο δάνειο-μαμμούθ, το πιθανότερο σενάριο είναι η Ελλάδα και πάλι να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να βουλιάζει σε νέα ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερη -και πιο καταστροφική- ύφεση.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ
Η τελική συμφωνία προβλέπει για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους, ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης του 50%.
Για τα υπόλοιπα 50 ευρώ, τα 35 θα ανταλλαχθούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας με 10ετή περίοδο χάριτος και τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Τώρα όσον αφορά το επιτόκιο, αυτό θα είναι κλιμακωτό και θα οριοθετείται στο 3,5% για ομόλογα που λήγουν έως το 2014, 3,9% για όσα λήγουν μέχρι το 2020 και 4,6% για τους τίτλους που λήγουν από το 2021 και μετά.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στην περιοχή του 4% και η απομείωση των τραπεζών σε πραγματικούς όρους διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.
Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, αντί για 30 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.