Τουλάχιστον 86 τράπεζες και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ανάμεσα στις οποίες ορισμένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα του τραπεζικού κλάδου, 81 εταιρείες νομικών, 62 λογιστές και πάνω από 2.200 εταιρείες στη Βρετανία και στις υπεράκτιες κτήσεις της έχουν χρησιμοποιηθεί και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να ξεπλυθούν ιλιγγιώδη ποσά βρώμικου χρήματος.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία σχετική έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», που ανέλυσε 400 περιστατικά ξεπλύματος χρήματος των τελευταίων 30 ετών.
Διαπίστωσε πως, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της χώρας και των αστυνομικών της δυνάμεων, η Βρετανία ήταν και παραμένει κέντρο μεταφοράς και ξεπλύματος χρήματος που έχει αντληθεί από διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα.
«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως οι παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες που παρέχει η Βρετανία έχουν προσελκύσει μεγάλο φάσμα πελατών, μεταξύ των οποίων και όσους θέλουν να κρύψουν τα χρήματά τους» τόνισε ο Ντάνκαν Χέιμς, διευθυντικό στέλεχος του βρετανικού σκέλους της «Διεθνούς Διαφάνειας», κατά την παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης.
Προσέθεσε, όμως, πως «τώρα για πρώτη φορά ρίχνουμε φως στην ταυτότητα των εμπλεκόμενων εταιρειών και στο πώς ενεπλάκησαν σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς της εποχής μας».
Οπως προκύπτει από την εν λόγω έκθεση, στους διαύλους μέσα από τους οποίους ξεπλένεται το χρήμα συγκαταλέγονται και μεγάλα πανεπιστήμια της Βρετανίας, όπως το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, που έλαβαν με τον μηχανισμό του ξεπλύματος χρήματος ποσά άνω των 578.000 ευρώ, αλλά και πολλά ιδιωτικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης.
Ανάμεσά τους αναφέρονται ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά κολέγια της χώρας, όπως τα Harrow και Lancing College, αλλά και το Chartrerhouse.
Το Chartrerhous ειδικότερα, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά σχολεία της Αγγλίας», προκύπτει πως το 2010 έλαβε ποσό ύψους 347.000 ευρώ μέσω μηχανισμού ξεπλύματος χρήματος, ο οποίος μετέφερε πάνω από 4 δισ. ευρώ από τη Ρωσία σε άλλες χώρες.
Διαπιστώθηκε, άλλωστε, πως γόνοι πλούσιων οικογενειών που δεν πληρούσαν επαρκώς τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να γίνουν δεκτοί στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας δικαιολόγησαν δαπάνες ύψους έως 347.000 ευρώ για την πληρωμή «συμβούλων εκπαίδευσης που τους διασφάλισαν θέση σε εμβληματικά πανεπιστήμια παγκόσμιας ακτινοβολίας».
Πολλές από τις ένοχες συναλλαγές που διερεύνησε η Διεθνής Διαφάνεια είχαν δρομολογηθεί μέσω περίπλοκων και τεράστιων μηχανισμών που αναλαμβάνουν το ξέπλυμα χρήματος σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως η Μολδαβία και το Αζερμπαϊτζάν.
Ανάμεσα στα 10 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προκύπτει πως διατηρούν δεσμούς με τέτοιου είδους μηχανισμούς συγκαταλέγονται ο τραπεζικός όμιλος της Citigroup και η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, που έχει διασωθεί με χρήματα του βρετανικού δημοσίου όταν κινδύνεψε με πτώχευση εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.