Προστασία πρώτης κατοικίας: Σημαντικές οι αδυναμίες στα προγράμματα των ευαλώτων

Χωρίς το ενδιαφέρον των νοικοκυριών εξελίσσεται δυο μήνες τώρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών με κίνδυνο η πρώτη τους κατοικία να οδεύσει σε πλειστηριασμό.

Το πρόγραμμα αυτό έλαβε χώρα προκειμένου η ευπαθής αυτή ομάδα Ελλήνων πολιτών να λάβει για 15 μήνες τη μέριμνα του κράτους και πιο συγκεκριμένα την κρατική επιδότηση  έως ότου ξεκινήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το πρόγραμμα 15μηνης κρατικής επιδότησης έως το 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου δεν βρήκε ανταπόκριση.

Από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα Σεπτεμβρίου και και το τέλος του περασμένου μήνα μόλις 15 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί, οι αιτήσεις υπό αξιολόγηση είναι 80 και 49 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Μια σειρά από λόγους εξηγούν τη φτωχή στατιστική:

  • Aρκετοί από τους ευάλωτους αναμένουν  να δικαστούν με το Νόμο Κατσέλη. Μιλάμε για εκκρεμότητα 40.000 περίπου υποθέσεων.
  • Κάποιοι από αυτούς δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε πόθεν έσχες ώστε να λάβουν πιστοποιητικό ευαλωτότητας
  • Αλλοι δεν βρίσκουν τον τρόπο κατάθεσης της αίτησης καθώς οι δικηγόροι τους αποτρέπουν προκειμένου οι υποθέσεις να καταλήξουν στα δικαστήρια.
  • Τέλος το πρόγραμμα δεν έγινε επαρκώς γνωστό αναφέρουν κάποιες πηγές.

Είναι πάντως άξιον απορίας πως ένα θέμα όπως αυτό των πλειστηριασμών που έχει σηκώσει μεγάλο κουρνιαχτό το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο από τους ευάλωτους. Η πλατφόρμα της ευαλωτότητας άνοιξε το Σεπτέμβριο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τέλος Νοεμβρίου πιστοποιητικό έχουν λάβει 815 δανειολήπτες ενώ σε 6706  έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα για να ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία.

Ακόμη περί τους 2700 διανειολήπτες ακύρωσαν τη διαδικασία και κάτι λιγότερο από 300 δανειολήπτες κρίθηκαν ως μη πληρούντες  τα σχετικά κριτήρια.

Τι καταγράφει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Οι πιέσεις του Υπουργείου φαίνεται να αποδίδουν αν και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση προς όλους του χρηματοοικονομικούς φορείς προκειμένου να επιτευχθούν επιδόσεις καλύτερες.

Η Γραμματεία έχει θέσει στόχο 1,7 δις. έως 2 δις. ευρώ το ερχόμενου 5μηνο χρέος το οποίο θα ενταχθεί στη διαδικασία.

Από την πλευρά τους οι servicers υπολογίζουν πως οι ευάλωτοι και ευπαθείς δανειολήπτες που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους με τις πιο ακριβείς μετρήσεις αγγίζουν ένα χρέος 4 δις. ευρώ.

Αυτήν την κατηγορία των δανείων οι servicers δεν την πλειστηριάζουν και την διατηρούν ιδιαίτερα αν είναι ρυθμισμένη ως κόρη οφθαλμού (όπως οι ίδιοι λένε) έως ότου λειτουργήσει ο φορέας και λυθεί οριστικά το θέμα των ανθρώπων αυτών. Οι δανειολήπτες αυτοί εκφράζουν το 10% του ιδιωτικού χρέους στα χέρια των sercvicers.

Ωστόσο το Υπουργείo συνεχίζει να ασκεί κριτική για την εγκρισιμότητα με τους servicers και τις τράπεζες να έχουν δώσει έγκριση σε περίπου το 65% όσων αιτήθηκαν να εισέλθουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού έναντι του 54% τον Οκτώβριο.

Από  περίπου 1 δις. χρέος οφειλετών έχουν ρυθμιστεί 406 εκατ. ευρώ έναντι αρχικών οφειλών 670 εκατ. ευρώ. Ενώ 356 εκ. (34%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Η μέση διάρκεια για οφειλές προς Δημόσιο είναι τα 18 έτη και 15 έτη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς.  Το 36% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Στις στεγαστικές οφειλές η μέση διάρκεια είναι τα 23 έτη. Οι διαγραφές πλησιάζουν το 20,2%

Τα μεγέθη

Τον Νοεμβρίου οι αιτήσεις έφτασαν τις 2290 έναντι 2086 τον Οκτώβριο και οι οριστικές υποβολές τις 1.214 (1.014 τον προηγούμενο μήνα).  Ο αριθμός των αιτήσεων – σε διάφορα στάδια – από την έναρξη του Εξωδικαστικού πριν ενάμισι χρόνο – φτάνει τις 44,2 χιλιάδες για συνολικές οφειλές 24,7 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά τους Servicers οι ίδιοι εκτιμούν πως οι ανακτήσεις τους σε όλα τα επίπεδα είναι αρκετά ικανοποιητικές και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικές.

Οι ίδιοι έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία όχι μόνον για τους ιδιώτες αλλά και για τις επιχειρήσεις και μπορούν να δουν κάτω από κάποιες συνθήκες εταιρίες να αναγεννώνται από τις στάχτες τους.

Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζεται πως θα έλθει σε επαφές εκ νέου με το πιστωτικό σύστημα της χώρας προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και μια λύση ουσίας για τους ευάλωτους πέραν των αυξήσεων επιτοκίων καταθέσεων και της μείωσης των προμηθειών.

Οι servicers από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως για τέτοιες ομάδες πολιτών οι εταιρίες διαχείρισης πραγματοποιούν περισσότερα από όσα ζητάει το Υπουργείο μιας και δεν αντιμετωπίζουν και το δύσκολο πρόβλημα των προβλέψεων.

Πώς θα γίνει η διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων

Μια άλλη φιλοσοφία πολύ διαφορετική για την αξιοποίηση των επιχειρηματικών assets διαμορφώνουν οι servicers προκειμένου από τη μία να μεγιστοποιήσουν την ανάκτηση του προβληματικού δανείου και από την άλλη να δώσουν κατ’ ευθείαν  στην παραγωγή και όχι σε απλούς επενδυτές βιοτεχνικές ή βιομηχανικές μονάδες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν απαλλαγμένες από τα χρέη τους.

Ο τρόπος αυτός βοηθάει την επαναλειτουργία  ή τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων  και τη διατήρηση ή την αύξηση της απασχόλησης σημειώνουν κάποιοι αναλυτές.

Το παράδειγμα της Intrum

Η εταιρία μετά από τη ρευστοποίηση χαρτοφυλακίου από 72 ξενοδοχεία που είχε στη διάθεσή της το γνωστό και ως Project Tethys  με απαίτηση νομικής φύσεως πάνω από 250 εκατ. ευρώ, η εταιρία διαχείρισης προχωράει δυναμικά και άμεσα σε άλλα δύο πακέτα, δύο διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων.

Πρόκειται για  δάνεια περί τα 40 εκατ. ευρώ που αφορούν σε 30  οινοποιεία και ένα ακόμη πακέτο που αφορά τον κλάδο τροφίμων και το οποίο προετοιμάζεται για να βγει στην αγορά το β εξάμηνο του 2023. 

Αμέσως μετά θα επιχειρηθεί η πώληση ενός  χαρτοφυλάκιου δανείων ύψους περίπου 1 δις ευρώ που αφορά περί τις 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεψυγμένα τρόφιμα, σε ζύμες, φρούτα και  πρώτες ύλες.

 Σε ό,τι αφορά τα οινοποιεία αυτά θα βγουν προς πώληση διαχωριζόμενα πιθανότητα με τις περιοχές που καθορίζουν και την ονομασία προέλευσης των κρασιών.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος διαχείρισης από την Intrum των παραπάνω δανείων καταγράφει δύο σημαντικά θέματα:

  • Τα επιχειρηματικά δεδομένα της κρίσης και τον ενδιαφέρον της περιόδου ανάπτυξης που ακολουθεί.
  • Είναι φανερό πως πρόκειται για κλάδους που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και κλάδων που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού που εκτιμάται πως θα συνεχίσει την ανάπτυξή της με γρήγορες ταχύτητες.

Ο διαχειριστής θα διερευνήσει με βάση το ύψος των καλύτερων ανακτήσεων τόσο την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών όσο και μεμωνομένων  επιχειρηματιών που μπορεί να ενδιαφέρονται.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης