Υποβλήθηκε από m.t στις Πέμ, 15/12/2011 - 11:03.
Πληθαίνουν οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της ευρωζώνης που αμφισβητούν ευθέως τη σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των συμφωνηθέντων από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Η Βρετανία δεν είναι πλέον μόνη στο μέτωπο των ευρωσκεπτικιστών καθώς οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Τσεχίας αναθεωρούν την αρχική (θετική) στάση τους έναντι της συμφωνίας για ένα σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι τέσσερις χώρες της Ενωσης δηλώνουν τώρα ότι θα πρέπει να καταρτιστεί πρώτα το σχετικό κείμενο για να εκφραστούν στη συνέχεια επ' αυτού.
Καθώς όμως η συμφωνία δεν αναμένεται να πάρει τη μορφή κειμένου πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια επίλυσης της κρίσης και μαζί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα είναι μετέωρα τους επόμενους μήνες.
Αυτό άλλωστε δήλωσε και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Λουσίντα Κρέιτον από το Παρίσι.
Η ιρλανδή αξιωματούχος ζήτησε να αναλάβει η ΕΚΤ τον ρόλο του «ύστατου δανειστή» των χωρών της ευρωζώνης σημειώνοντας ωστόσο πως δεν ελπίζει ότι θα επιτευχθεί άμεσα αυτός ο συμβιβασμός εντός της ευρωζώνης (λόγω των γερμανικών ενστάσεων).
«Καλό είναι το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά δεν νομίζω ότι θα σώσει το ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μοιράσου το: