Το πράσινο φως για τη συζήτηση αυτής της πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης δόθηκε πριν από 20 ημέρες από τον πρωθυπουργό ύστερα από επικοινωνία που είχε με τους κυρίους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει προτάσεις ανακούφισης των δανειοληπτών και των επιχειρήσεων που λόγω «μαυρίσματος» στον «Τειρεσία» δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα εκ μέρους των τραπεζών. Έπειτα από συνεννοήσεις των δύο υπουργείων, τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης πρότειναν την υιοθέτηση του βρετανικού συστήματος.
Μάλιστα, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο καθεστώς ως προς τους δανειολήπτες το θέμα τέθηκε υψηλά στην ατζέντα.
Ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε τη ρύθμιση αυτή "ρύθμιση ομπρέλα" και σημείωσε ότι "την ομπρέλα την παίρνεις για να αποφύγεις την βροχή. Εμείς δεν καλύπτουμε τον βρεγμένο. Στον βρεγμένο δεν φτάνει μια ομπρέλα, χρειάζεται στεγνά ρούχα".
Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει καμία τράπεζα που θα αρνηθεί σε δανειολήπτη που χρωστά 3 ή 13 δόσεις, να ενταχθεί στη ρύθμιση. Δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια έχουν:
Για να μπει κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα καθαρόι 250.000 ευρώ ή ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 για βαριά ασθενείς και μειωμένο εισόδημα 20% από 01/01/2010.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η ομάδα όσων δικαιούνται να μπουν στη ρύθμιση, και σημείωσε ότι υπάρχει όριο σε ό,τι αφορά το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, το εισόδημα του και τις τραπεζικές του καταθέσεις.
Από την πλευρά του ΕΚΠΟΙΖΩ ο νομικός σύμβουλος Β. Τσιαφούτης εξέφρασε την "απογοήτευσή" του και την "δυσφορία" των δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις αυτές. Εκτίμησε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν "συνέχεια των ψευτορυθμίσεων των τραπεζών. Δεν αποτελούν κάτι καινούριο".