Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια σειρά μέτρων που θα ωφελήσουν τα νοικοκυριά και θα δημιουργήσουν αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ένα παράδειγμα: ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ευνοούν τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Ειδικότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", περιλαμβάνονται:
1. Η μείωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τον κλάδο της εστίασης, από το 23% στο 13% ή στο 9%. Εφόσον εγκριθεί το μέτρο αυτό θα μειωθούν οι τιμές σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.) που καταναλώνονται σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ.) ενώ θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Επίσης, θα αξιολογηθεί κατά πόσο είναι εφικτή η σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ. Στόχος είναι να διαμορφωθεί από το 23% στο 19%, ο μεσαίος από το 13% στο 9% και ο χαμηλός από το 6,5% στο 5%.
2. Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), το οποίο επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Στη θέση τους θα καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος (όπως για παράδειγμα το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων) και εξετάζεται να επεκταθεί και στα αγροτεμάχια.
3. Σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και τα ειδικά αφορολόγητα όρια για τις οικογένειες με παιδιά.
4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 45% που είναι σήμερα (για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) στο 32%.
5. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες και τις λοιπές επιχειρήσεις, στο 15%. Η μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα του επόμενου έτους.
6. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα υψηλά εισοδήματα και διατήρηση για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
7. Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 1% - 4% επί του συνόλου του δηλωθέντος εισοδήματος.
8. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων και δημιουργία ενός απλού φορολογικού συστήματος.
9. Ρύθμιση των πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων. Το σύνολο των φυσικών προσώπων καλείται να καταβάλει περί τα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Εξετάζεται να δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις. Με αυτόν το τρόπο θα αποφευχθεί, μερικώς, η δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων έτσι ώστε οι συνολικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν φέτος από τους φόρους αυτούς να μην ξεπερνούν το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.
10. Δημιουργία του περιουσιολογίου και εφαρμογή καθολικού ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.