5.000 δάνεια την ημέρα ζητούν ρύθμιση

Ταμείο τράπεζας

Στον αριθμό ρεκόρ των 5.000 έφτασαν τα αιτήματα που υποβάλλονται καθημερινά στις τράπεζες για ρύθμιση στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων.

Οι δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις δόσεις των δανείων τους και το τραπεζικό δίκτυο έχει «φρακάρει» καθώς ο αριθμός των αιτημάτων φτάνει τις 100.000 τον μήνα.

Τα αιτήματα αφορούν είτε «πάγωμα» της οφειλής για 3 ή 6 μήνες, είτε αναχρηματοδοτήσεις, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.

Μάλιστα, προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες και να υπάρχει περιθώριο για επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, έχει αυξηθεί το ανώτατο όριο της ηλικίας του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου στα 80-85 έτη σήμερα από 70-75 έτη που ίσχυε ως τώρα.

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων καταλήγει σε ρύθμιση, και μάλιστα σε ποσοστό 90%. Δηλαδή ρυθμίζονται κάθε μήνα σχεδόν 90.000 δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Οπως λένε, η ρύθμιση είναι «μονόδρομος», αφού διαφορετικά το δάνειο θα βγει σε καθυστέρηση και η τράπεζα θα πρέπει να λάβει μεγαλύτερες προβλέψεις για την κάλυψή του.

Πολλά αιτήματα αφορούν συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο, ενώ οι περισσότερες τράπεζες για να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διακανονισμούς ζητάνε προσημείωση ακινήτου.

Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης έχει διπλό «πλεονέκτημα», δηλαδή χαμηλότερο επιτόκιο -σχεδόν ανάλογο με το επιτόκιο των στεγαστικών, αφού το δάνειο έχει εξασφαλίσεις- και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής. Το μειονέκτημα είναι ότι το ακίνητό του «δεσμεύεται» καθ' όλη τη διάρκεια του δανείου και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το χάσει αν δεν είναι συνεπής στις πληρωμές του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, φέτος θα πάνε σε ρύθμιση περισσότερα από 1 εκατομμύριο στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και πιστωτικές κάρτες.

Ειδικά στο «πλαστικό χρήμα», τα δύο τελευταία χρόνια η συρρίκνωση είναι ραγδαία, τόσο στον αριθμό των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην αγορά όσο και στα υπόλοιπα. Μέσα στο 2011 καταργήθηκαν -είτε επειδή αποπληρώθηκαν και δεν ανανεώθηκαν, είτε επειδή μεταφέρθηκαν τα υπόλοιπά τους- σχεδόν 500.000 πιστωτικές κάρτες.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης