Αμέσως μετά τις εκλογές στην Γερμανία θα ξεκινήσει η νέα προσπάθεια διάσωσης της... Ελλάδας. Αυτό γράφουν οι Financial Times. Σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας για το ύψος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι μεταξύ των ποσών των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και των 77 δισ. έως το 2020.
Θυμίζουμε πως αυτές είναι και οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει ο κ. Σόιμπλε και ο Κάρστεν Σνάιντερ των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών αντίστοιχα.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναγνωρίζουν πως πιθανότατα για ακόμα μία φορά θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πως ο κ. Σνάιντερ δε λαμβάνει υπόψη το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πλησιάζει η ελληνική οικονομία.
Οι FT παραθέτουν το πιθανότερο σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση. Αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνεται, αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καλύψουν όλο το κενό φέτος, όπως θα ήθελε το ΔΝΤ, αλλά μόνο την υστέρηση των 4,4 δισ. του 2014, τότε το κενό του 2015 θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Κατά την εφημερίδα, αυτό θα είναι το έναυσμα για τη συζήτηση επί του τρίτου πακέτου διάσωσης. Προστίθεται ότι κατά ορισμένους υπάρχει πρόσθετο κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, επομένως συνολικά τα πρόσθετα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια.
Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ένα ποσό 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν και αυτό το ποσό από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία υπέστη βαθύτερη ύφεση από όσο υπολογιζόταν.