New York Times: Η ελληνική οικονομία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης

Η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, με τους επενδυτές και τους τουρίστες να συρρέουν στη χώρα. Φορτωμένη με χρέος που δεν μπορούσε να αποπληρώσει, η Ελλάδα σχεδόν διέλυσε την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία, ωστόσο, σήμερα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν αναβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ελληνικό χρέος και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές.

Η οικονομία αναπτύσσεται διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και η ανεργία, παρόλο που εξακολουθεί να είναι σε υψηλό ποσοστό, στο 11%, είναι η χαμηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία. Οι τουρίστες επέστρεψαν μαζικά, πυροδοτώντας τις κατασκευές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Pfizer, επενδύουν στη χώρα, ενώ οι τράπεζες που σχεδόν κατέρρευσαν καθάρισαν και δανείζουν ξανά. Η Microsoft κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων αξίας 1 δισ. ευρώ ανατολικά της Αθήνας. Πιο βόρεια, η Pfizer ξεκινά έναν ερευνητικό κόμβο 650 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες υπογράφουν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών αναμένεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, βέβαια, κινδύνους. Το χρέος της έχει συρρικνωθεί (166% του ΑΕΠ), όμως παραμένει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να διατηρούν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολλά περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η λιτότητα επιδεινώθηκε από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό που υποκινήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε ότι ώθησε την ανάκαμψη με τη μείωση των φόρων και του χρέους. Η κυβέρνηση έκοψε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού. Η χώρα αποπληρώνει ακόμη τα χρήματα του διεθνούς προγράμματος διάσωσης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την επιστροφή της Ελλάδας στην εύνοια των επενδυτών. «Δεν θα μας επιτρέψω ποτέ να ξαναζήσουμε το τραύμα μιας εθνικής χρεοκοπίας», είπε μια μέρα μετά την τελευταία αναβάθμιση.

Αυτόν τον μήνα, η DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδονται από την κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση μετά την E.C.B. έχει αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο Moody’s, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο λιγότερο από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενη «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι παρά το πλήθος των πυρκαγιών, φέρνοντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κατασκευές έχουν ανέβει στην ηπειρωτική χώρα και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ξενοδοχεία, ενοικιάσεις Airbnb και ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους αλλοδαπούς να λαμβάνουν βίζα για να ζήσουν στην ΕΕ. δηλώνει εάν αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα τουλάχιστον 500.000 €.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης