Ακόμα πιο κοντά στο στήσιμο εξεδρών πετρελαίου στο Ιόνιο
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις χερσαίες έρευνες πετρελαίου στις δύο περιοχές.
Στη ΒΔ Πελοπόννησο τις χερσαίες έρευνες θα κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και στην Αιτωλοακαρνανία η Energean. Μετά την έγκριση του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει ο έλεγχος των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας (37,24%), Ηλείας (55,31%) και Αρκαδίας (7,45%) και ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.
Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της μελέτης, από τις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης, υπάρχει πιθανότητα για αρνητικές επιπτώσεις περιορισμένης έκτασης στο περιβάλλον. Ομως αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί με βάση τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων και τήρησης των κανόνων ασφάλειας και με στόχο την αποκατάσταση των παρεμβάσεων κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα έργο, τότε θα είναι ελάχιστες οι αρνητικές επιπτώσεις με σύντομο χρόνο φυσικής αποκατάστασης.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκαν, περιλαμβάνουν σειρά μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στις εν λόγω περιοχές. Ενδεικτικά προβλέπεται η διατήρηση ζώνης προστασίας 350 μέτρων από την ακτογραμμή και 300 μέτρων εκατέρωθεν του βασικού υδρογραφικού δικτύου της περιοχής στη ΝΔ Πελοπόννησο (500 μέτρα στην Αιτωλοακαρνανία) εντός της οποίας δεν θα επιτρέπεται να χωροθετηθούν γεωτρήσεις έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή αποθήκευσης, ενώ θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διέλευση αγωγών.
Επίσης προβλέπονται μέτρα προστασίας για τις περιοχές που επισκέπτονται άγρια ενδημικά και αποδημητικά είδη πανίδας, ενώ δεν θα επιτρέπονται ερευνητικές εργασίες σε τουριστικές παράκτιες περιοχές κατά τους θερινούς μήνες.
Ακόμα, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η εγκατάσταση γεωτρήσεων αλλά και χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων σε περιοχές με πλημμύρες ή κοντά σε γεωλογικά ρήγματα, όπως και να εξετάζεται πάντα η πιθανότητα ατυχήματος, ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη γεωτρήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Οι μελετητές θεωρούν απαραίτητη την εκπόνηση μελέτης αρχιτεκτονικής τοπίου και στη φάση της παραγωγής, ώστε οι εγκαταστάσεις που θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο.
Ζητούν ακόμα την παρακολούθηση των γεωτρήσεων για πιθανές διαφυγές αερίων την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων, όπως και την τήρηση των νόμων για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας και την διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
Οι μελετητές θεωρούν απαραίτητη τη διαβούλευση με την κοινωνία, ώστε η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή, και την εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης.