Αποτελέσματα έρευνας για τις κατολισθήσεις σε 14 διάσημες παραλίες του Ιονίου
Σε 14 διάσημες παραλίες του Ιονίου έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Αθηνών, μελετώντας κατά πόσο είναι ασφαλείς λόγω των ιδιαιτεροτήτων στο ανάγλυφό τους.
Τη γεωλογική κατάσταση στις δημοφιλείς ακτές μελέτησε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, για λογαριασμό της περιφέρειας Ιονίων Νησιών.
Οι ειδικοί συνιστούν να παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες η πασίγνωστη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, ενώ σημειώνουν ότι πρέπει να τεθούν περιορισμοί στην πρόσβαση στο Πόρτο Κατσίκι και στους Έγκρεμνους στη Λευκάδα, στο Καλαμάκι στη Ζάκυνθο και στο Γιδάκι στην Ιθάκη.
Οι επιστήμονες αποτύπωσαν τρισδιάστατα τις απόκρημνες πλαγιές των παραλιών με τη βοήθεια drone και laser scanner. Από τη μελέτη στην παραλία του Ναυαγίου, όπως αναφέρει ο Μανώλης Βασιλάκη, διευθυντής του εργαστηρίου Τηλεανίχνευσης της σχολής προέκυψε το εξής συμπέρασμα:
«Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι υπάρχουν θέσεις που έχουν χαλαρώσει αρκετά. Δεν είναι δόκιμο υπό αυτές τις συνθήκες να αφήνεις τον κόσμο να βγαίνει στην παραλία».
Ο κ. Βασιλάκης τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι τουρίστες και οι πολίτες τα αγνοούν. «Στο Πόρτο Κατσίκι βρήκαμε κόσμο να κάθεται δίπλα σε πέτρες που είχαν πέσει μόλις μια εβδομάδα πριν».
Να σημειωθεί επίσης ότι ελέγχθηκαν και οι παραλίες στο Παλαιοχώρι και Γλυφάδα Κέρκυρας, στο Πευκούλι Λευκάδας, στη Δάφνη, στο Γέρακα και στις Μυζήθρες Ζακύνθου αλλά και στο Μύρτο, στο Ξι, στην Πλατιά Άμμο και στους Πετάνους Κεφαλονιάς.