Δεκάδες πρώην και νυν εκλεγμένοι για κακούργημα σε Τριταία - Φαρρές
'Όταν ο Καλλικράτης δημιούργησε τον νέο Δήμο Ερυμανθου κατέφθασαν σε αυτόν εντάλματα ύψους 5.425.502,46 ευρώ που αφορούσαν τους προηγούμενους Δήμους και Κοινότητες. Μέσω του δεύτερου μνημονίου η τρόικα απαίτησε - και έτσι έγινε - το έλλειμμα που εμφανίστηκε να πληρωθεί, έτσι δόθηκαν 3.124.675 ευρώ από το ίδιο το κράτος (τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους του Δήμου).
Ο έκτακτος αυτό διαχειριστικός έλεγχος έχει φτάσει σε προκαταρκτική εξέταση από υψηλόβαθμη δικαστικό και έχουν κληθεί όλοι (ένας - ένας) να δώσουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μόνος που έχει ανταποκριθεί είναι ο κ. Θ. Καρπής, νυν δήμαρχος Ερύμανθου ο οποίος μάλιστα συνέβαλε τα μέγιστα στην ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου παρέχοντας όλα τα σχετικά έγγραφα και ότι του ζητήθηκε (το έχουν επισημάνει και οι ελεγκτές) ενώ φέρεται να έχει πει πως από την στιγμή που έφταναν στον Δήμο εγκεκριμένα τιμολόγια από το παρελθόν, δεν μπορούσε να μην τα πληρώσει.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι πράγματι: ΟΛΕΣ αυτές οι παράτυπες πληρωμές (που θα περιγράψουμε παρακάτω) είχαν εγκριθέι (!) από την Περιφέρεια και αυτό θα είναι ένας ισχυρισμός των δημοτικών συμβούλων στις απολογίες τους: "Εμείς αγρότες είμαστε, από τη στιγμή που στο Δημοτικό Συμβούλιο μας έφερναν ελεγμένες δαπάνες από την Περιφέρεια δεν είχαμε κανένα λόγο να μην της εγκρίνουμε με την ψήφο μας". (Βέβαια ο νόμος δεν ανγανωρίζει άγνοια νόμου αλλά ένα δίκιο το έχουν).
Η εγκρίσεις από την Περιφέρεια πάντως δεν αποκλειεται να διευρύνουν τον κύκλο των κατηγορουμένων, αν κληθούν υπάλληλοί της να εξηγησουν τις εγκρίσεις που έδιναν.
ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ
Οι παρατυπίες είναι σοβαρές και δείχνουν τον χαοτικό τρόπο που λειτουργούσαν οι ΟΤΑ στην Ελλάδα. Χαρτιά που να δείχνουν ότι όλα είναι νομότυπα και στην πράξη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ιδού:
* Αν και οι οικονομικές χρήσεις ήσαν ζημιογόνες προχωρούσαν σε έργα χωρίς να υπάρχουν χρήματα στο ταμείο όπως απαιτούσε ο νόμος.
* Στην προμήθεια καυσίμων δεν έγινε ποτέ κανένας διαγωνισμός όπως προβλέπει ο νόμος. Είχαμε απευθείας αναθέσεις ενώ σε κάποιες περιτπωσεις δεν υπήρχαν πρωτόκολλα παραλαβής από την επιτροπή που είχε οριστεί.
* Στις επεκτάσεις φωτισμού επειδή ο Δήμος δεν είχε χρήματα για να πληρώνει την ΔΕΗ πλήρωνε παρανόμως με χρήματα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει η ΔΕΗ και τα οποία είναι ανταποδοτικά και αφορούν άλλες δαπάνες. Μάλιστα για πολλές πληρωμές δεν εκδόθηκε καν κάποιο... ένταλμα με αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
* Ο Δήμος Τριταίας πήρε και δάνειο (2006) για να πληρώσει επεκτάσεις φωτισμού αν και ήταν ζημιογόνος και δεν προέκυπτε πως θα το εξοφλούσε.
* Είχαμε και παράνομες προσλήψεις. Συγκεκριμένα αν και ο νόμος επέβαλλε προσλήψεις έως 4 μήνες που να μην ανανεώνονται, (για να μην θεμελιώνεται δικαίωμα απαίτησης για πρόσληψη αορίστου χρόνου), υπήρξε η εξής παρατυπία: Πρόσληψη των ιδίίων προσώπων επί 3 έτη συνεχώς.
Συνοπτικά έχουμε λοιπόν: Δεν βρέθηκαν προϋπολογισμοί ή ήσαν υπερκετιμημένοι από πρόθεση για να εμφανίζονται ισοσκελισμένοι (αυτό το έκαναν όλοι οι ΟΤΑ). Όλες οι δαπάνες από 2000 έως 2010 είναι "μη κανονικές". Δημιουργήθηκαν οφειλές γιατί δεν υπάρχαν τα αντίστοιχα κεφάλαια. Από το 2000 έως το 2006 δεν γινόντουσαν μειοδοτικοί διαγωνισμοί. Έκαναν και παράτυπες προσλήψεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλοι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων και Κοινοτήτων Φαρών και Τριτάιας υπόκεινται σε δικαστική έρευνα για την πράξη της απιστίας σε βάρος νομικού προσώπου του Δημοσίου. Επειδή υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ η πράξη είναι κακούργημα και μάλιστα τελεσθείαα από κοινού και κατ εξακολούθηση.
* (Ο Νόμος 1608/1950 και σωρειά άρθρων προβλέπουν ποινές μέχρι και ισόβια αλλά και επιστροφή της οικονομικής ζημίας στα ταμεία του Δημοσίου από όσους θεωρηθούν υπέυθυνοι).