Διακρίσεις για λάδι από την Ολυμπία με την συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών
Εξ Εθηνών η κ. Νικολούλια κληρονομεί προ τετραετίας ένα κτήμα 50 περίπου στρεμμάτων από τον παππού στην Καλλιθέα της ορεινής Ολυμπίας και αποφασίζει να κάνει κάτι παραπάνω από μια συμβατική καλλιέργεια της ελιάς. Το κτήμα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις φωτιές του 2007, οπότε ξεκίνησε ουσιαστικά από την αρχή: 1.300 νέες ρίζες.
Απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Οπως εξηγούν, ο τ. αναπληρωτής καθηγητής κ. Κ. Αγγελόπουλος και η ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, «η Νικολούλια είναι επιλεγμένη παραγωγός στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής φυτικών προϊόντων”, το οποίο υλοποιείται από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται με βάση το πρότυπο της “αγροβιοδυναμικής διαχείρισης”, που προτείνει η ερευνητική ομάδα στην ποικιλία ελιάς κορωνέικη».
«Επιβλέπουν το κτήμα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα κι εμείς βαδίζουμε με ένα εγχειρίδιο όλη τη χρονιά – μας λένε ακριβώς τι θα κάνουμε, βήμα βήμα», τονίζει η παραγωγός σχετικά με τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο. Υπό την επιστημονική ομπρέλα του Πανεπιστημίου Πατρών, η ελαιοπαραγωγή του ELEGIA πραγματοποιείται χωρίς ίχνος χημικών: «Χρησιμοποιούνται χλωρές λιπάνσεις και ψυχανθή - οργανικά και φυτικά υλικά, δηλαδή. Ζωικές και φυτικές κοπριές, κομπόστ καθώς και διάφοροι μικροοργανισμοί για την ανάπτυξη.
Η παραγωγός κ. Παναγιώτα Νικολούλια-Πατά, αν και «νεοσσός» στον χώρο της ελαιοπαραγωγής, έχει ήδη μαζί με τον σύζυγό της κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Οι πιο πρόσφατες; Αργυρό βραβείο στο Aristoleo Awards 2017 και χρυσό στο The Olympia Health And Nutrition Awards, αμφότεροι διεθνείς διαγωνισμοί για τα υψηλότερα φαινολικά υγειοπροστατευτικά συστατικά.