ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος πήραν τη γραμμή Αίγιο - Πάτρα
Κλείδωσε στο σχήμα ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Αίγιο – Ρίο. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ, εγκρίθηκε το δεύτερο πρακτικό του σχετικού διαγωνισμού με την οποία η κοινοπραξία των δύο μεγάλων εταιρειών αναλαμβάνει το έργο με έκπτωση 8,29%. Επόμενο βήμα, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, είναι να τρέξει η σύμβαση, να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στη συνέχεια να παρουσιαστεί στη Βουλή και να υπογραφεί το έργο. Η υπογραφή του έργου υπολογίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Το συγκεκριμένο έργο μαζί με το έργο ηλεκτροκίνησης Kιάτο - Αίγιο, το οποίο ανέλαβε η ίδια κοινοπραξία, θα μεταμορφώσουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Πελοπόννησο και θα συνδέσουν ξανά την Πάτρα (μέχρι να υλοποιηθεί και το τελευταίο τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας) με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Για τα δύο έργα λόγω του χρόνου αποπεράτωσης τους θα χρειαστεί χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για να ολοκληρωθούν ως “έργα-γέφυρες”.
Ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της νέας γραμμής Αίγιο-Ρίο
Το πιο σημαντικό έργο όμως είναι αυτό που ουσιαστικά ολοκληρώνει και βάζει σε λειτουργία τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Αίγιο-Ρίο, φέρνοντας το τρένο στην πόρτα της Πάτρας.
Στα έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή των σταθμών και των στάσεων, οι γραμμές, η ηλεκτροκίνηση κ.α. Με την ολοκλήρωση του θα μπορεί να φτάσει μέχρι το σταθμό του Ρίου, το σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο τρένο συνδέοντας “εξ` επαφής” την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε τελική φάση εργασιών είναι σήμερα τα έργα υποδομής στο τμήμα αυτό με δύο εργολαβίες (Αίγιο-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο) που ξεκίνησαν το 2014 και το 2017 αντίστοιχα. Τα έργα συμπυκνώνονται στην προετοιμασία της γραμμής για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι γραμμές και να κατασκευαστούν οι σταθμοί και οι στάσεις.
Το έργο έχει κόστος με τον ΦΠΑ 174,97 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 141,11 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021 ενώ η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 27 του ίδιου μήνα). Στον διαγωνισμό κατέβηκαν επίσης και οι: ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ με κπτωση 7,1%, η ΑΒΑΞ 6,5% και η ΑΚΤΩΡ επίσης 6,5%.
Η διάρκεια των εργασιών εκτιμήθηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με συντηρητικές προβλέψεις η νέα γραμμή θα μπορέσει πλήρως να λειτουργήσει το 2026 καθώς θα χρειαστούν και κάποιοι μήνες δοκιμών τόσο στις γραμμές όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων και των σταθμών.
Το αντικείμενο εργασιών
Συνοπτικά το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση Έργου αφορά:
– Κατασκευή 28,8 χλμ διπλής σιδηροδρομικής επιδομής από την είσοδο της Σιδ. Στάσης Ροδοδάφνης Χ.Θ. 193+950 μέχρι μετά το πέρας του υπογείου έργου (Cover and Cut) Ρίου Χ.Θ. 222+750.
– Κατασκευή 4 Σιδηροδρομικών Στάσεων (Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Άγιος Βασίλειος με το C&C), 3 Σιδηροδρομικών Σταθμών (Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα και Ρίο), δύο Κτιρίων Εξυπηρέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων Σήραγγας (ΚΕΣ) (εισόδου & εξόδου σήραγγας Παναγοπούλας) με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών και την διαμόρφωση της διασυνδετήριας στοάς Νο 5 της σήραγγας Παναγοπούλας για την στέγαση του Υ/Σ-2.
– Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων εντός της σήραγγας Παναγοπούλας, των κτιρίων εξυπηρέτησής της (ΚΕΣ), των τεχνικών χώρων του Υ/Σ-2 της διασυνδετήριας Νο.5 και του C&C Άγ. Βασιλείου.
– Κατασκευή σύγχρονου σύστηματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.
– Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).
– Κατασκευή σύγχρονου συστήματος Τηλεπικοινωνιών.
– Eπαλήθευση «EK» των υποσυστημάτων «υποδομή», «ενέργεια» και «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου