Υπουργική απόφαση για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Η κυβέρνηση πήρε μέτρα προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και έτσι βάζει ένα δίχτυ προστασίας στην ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία, καθώς σε λίγες ημέρες λήγει η τρίτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και δεν υπάρχει, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δυνατότητα για τέταρτη.
Μάλιστα, όσο καθυστερούσε η έκδοση του ΠΔ αυξάνονταν οι πιθανότητες καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η χώρα μας είναι υπόλογη στην Κομισιόν από το 2012 για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας (στον κόλπο βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο) και των σπάνιων αμμοθινών.
Η υπόθεση θα είχε μπει στο …αρχείο, εάν το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή, το οποίο είχε σταλεί για έλεγχο στο ΣτΕ το 2014 δεν παρουσίαζε σοβαρά νομικά προβλήματα καθώς νομιμοποιούνταν παράνομοι οικισμοί (Επιταλίου και Αγ. Νικολάου) οι οποίοι είχαν χτιστεί σε ευαίσθητες περιοχές καταστρέφοντας τις θίνες.
Με βάση τα νέα μέτρα προστασίας για την προστασία των ακτών της Δυτικής Πελοποννήσου (η ΥΑ δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε ΦΕΚ) οριοθετούνται δύο ζώνες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι αμμοθίνες και η παράκτια ζώνη Αλφειού - Νέδα, έως το ρέμα Μπραζερί, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση καθώς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων.