Φωτογραφίζοντας ναυάγια στον βυθό του Πατραικού (που κρύβουν συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες)

Τον π. Φεβρουάριο στην Αγορά Αργύρη παρουσιάστηκαν μέσα από φωτογραφίες τα ναυάγια του Πατραϊκού. Η μοναδικότητα της έκθεσης ήταν τέτοια ώστε εκατοντάδες επισκέπτες να συρρέουν καθημερινά και να υποβάλλουν πλήθος ερωτήσεων στους διοργανωτές: Πώς, πότε, πού, γιατί!

Η έκθεση οφείλεται στην κυρία  Ελένη Τσοπουροπούλου η οποία δεν είναι "απλά" μια αυτοδύτης Τεχνικής κατάδυσης και υποβρύχια φωτογράφος. Το σημαντικότερο είναι ότι χρηματοδότησε τον επαγγελματικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τέτοιες φωτογραφήσεις.

Έτσι, σε συνεργασία με την ομάδα wreckDiving.gr της οποίας αποτελεί μέρος παρουσίασε για πρώτη φορά υποθαλάσσιες φωτογραφίες από ναυάγια διαφόρων πολεμικών και επιβατηγών πλοίων που κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1914-18 και 1939-44 αντίστοιχα) ενεπλάκησαν στις μάχες, βυθίστηκαν και παραμένουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες.

ΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ

Κάποια ναυάγια ήσαν γνωστά από μαρτυρίες και γραπτές αναφορές, κάποια άλλα τα ανακάλυψαν οι δύτες από τύχη. "Γνωρίζαμε 5-6 ναυάγια" λέει στην "Μ" ο δύτης Γιώργος Καρέλας "αλλά τελικά ανακαλύψαμε άλλα 8-9". 

Πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια κατάδυση; "Φτάνουμε ακόμα και στα 90 μέτρα βάθος. Κουβαλάμε 5 μπουκάλες αφού εκτός από το οξυγόνο χρειαζόμαστε και αέρια αποσυμπίεσης".

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα ναυάγια; "Στο Ακρωτήρι Πάππα (Άραξος) βρήκαμε ένα εγγλέζικο αντιτορπιλικό του 1904. Από τα τρία φουγάρα είχε μείνει ένα που τώρα έπεσε και αυτό.Είχε και ένα κανόνι μπροστά. Το ναυάγιο το ήξεραν οι ψαράδες της περιοχής αλλά δεν μιλούσαν ποτέ για αυτό. Εμείς το βρήκαμε τυχαία".

 'Ένα ακόμη ναυάγιο με βαριά ιστορία είναι το "Μαργαρίτα", εμπορικό πλοίο που μετέφερε από Κεφαλονιά 550 Ιταλούς, αιχμαλώτους των Γερμανών. Βυθίστηκε στο Κουνουπέλι με εκατοντάδες να πνίγονται. Σύμφωνα με μετέπειτα μαρτυρίες πτώματα βρέθηκαν χρόνια μετά ακόμα και στις απέναντι ακτές (Αιτωλοακαρνανία).

Η περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου έχει αφήσει κουφάρια στο βυθό; "Η ναυμαχία έγινε στην Οξιά. Εμείς δεν πλησιάζουμε γιατί είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πάντως το 1975 ο Έντιγκερ της ομάδας Κουστό και αργότερα ο κ. Παπαθεοδώρου του Πανεπιστημίου Πατρών με μηχανήματα ανίχνευσης "έβλεπαν" κάτι να υπάρχει. Το πιθανότερο είναι τα πλοία αυτά να έχουν διαλυθεί από τράτες στο πέρασμα του χρόνου.