Χρυσόγονος: Δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση οι μεριδιούχοι της Αχαίκής
![](https://postmaster.molonoti.gr/sites/molonoti.gr/files/FAST%20TRAVEL%201_0.jpg)
![](https://postmaster.molonoti.gr/sites/molonoti.gr/files/field/image/patra/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%82.jpg)
Μια εξαιρετική νομικά γνωμάτευση ΥΠΕΡ των μεριδιουχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας εκπόνησε ο κ. Κώστας Χρυσόγονος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και νυν Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Χρυσόγονος στην τελική του Γνωμοδότηση, κατ αρχάς περιγράφει όλο το ιστορικό της Τράπεζας από την ίδρυσή της μέχρι και την υποχεωτική της εκκαθάριση. Εν συνεχεία επικεντρώνεται στην πρόβλεψη του άρθρου 15 του καταστατικού του τραπεζικού Συνεταιρισμού κατά το οποίο κάθε συνεταίρος ευθύνεται με το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων έναντι των πιστωτών.
Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει ότι:
α) Με το Νόμο 4021/3-10-11, ρητά αναφέρεται ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Εξυγίανσης (ΤΕΚΕ) σε περίπτωση ειδικής εκκαθάρισης Τράπεζας, οι αξιώσεις του ικανοποιούνται ΜΟΝΟΝ από το προιόν της ειδικής εκκαθάρισης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε ενδεχόμενη πρόσθετη ευθύνη των συνεταίρων, ούτε μνεία στο άρθο του καταστατικού.
β) Αν το εν λόγω άρθρο ειχε όντως πρακτική και ουσιαστική ισχύ η Τράπεζα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει διότι η τριπλασια αξία των μερίδων έφτανε τα 45 εκατ. ευρώ και υπερκάλυπτε πολλαπλώς τα 8.064.000 ευρώ για τα οποία ανεκλήθη η άδεια λειτουργίας της.
Το Μολονοτι έχει στη διάθεσή της ολόκληρη την 21 σελίδων Γνωματευση Χρυσόγονου με όλο το σκεπτικό της αναλυτικά. Εκπονήθηκε στις 18 Ιουνίου 2013.