Δύο αναφορές στα παραπάνω:
Η εφημερίδα "The guardian", γράφει: ¨Η Ελλάδα, δίδει προτεραιότητα στην αποπληρωμή χρεών αντί να προσανατολίζεται στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αξιοπρεπή διαβίωση για όλο και περισσότερους ¨Ελληνες". Και συνεχίζει η εφημερίδα. "Γίνεται ένα κούρεμα χρέους που αγγίζει το 75%, ενώ η αγορά δηλώνει ότι θα χρειαστεί να πάμε στο 90%. Μήπως θάταν τιμιότερο μια πλήρης διαγραφή του χρέους; Διότι όσο προστατεύουμε τους έχοντες έναντι των μη εχόντων και το μέλλον καταστρέφουμε και η κρίση χρέους επιδεινώνεται".
Οι "New York Times" γράφουν: "Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία της και που (συνεχώς) υπόσχονται οι ηγέτες της. Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία που θα οδηγούσε και σε έξοδο από το ευρώ είναι πιθανή. Μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα μεγάλο σχέδιο αντί για αυτή την πολιτική μικρών βημάτων που όμως οδηγεί προς τα πίσω;"
Ας κάνουμε έναν μικρό απολογισμό λοιπόν. Κανείς δεν πιστεύει πια και μέσα στην Ελλάδα και έξω από αυτήν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έξω βλέπουν κούρεμα στο απίστευτο 90% και απόλυτη αδυναμία να οργανωθεί ένα αξιόπιστο κράτος που θα οδηγούσε στην αναγκαία ανάπτυξη.
Μέσα όχι μόνο βλέπουν οι Έλληνες τα ίδια, αλλά τα βιώνουν κι όλας. Ένα τούνελ χωρίς φως, ένα απόλυτο αδιέξοδο με το πολιτικό σύστημα θεατή, ή να τα κάνει και χειρότερα ψευδόμενο και χωρίς σχέδιο διακυβέρνησης.
Είμαστε πάντα κολημένοι στο ίδιο σημείο: Βουλιάζουμε στην κινούμενη άμμο ελπίζοντας ότι η σωτηρία θα είναι όταν πατήσουν τα πόδια μας στον πάτο να έχει μείνει τουλάχιστον απέξω το κεφάλι μας, για να αναπνέουμε. Είμαστε αβοήθητοι.