Ένα γερό crash test για την αντοχή της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ήταν το περιστατικό ανοιχτά της Κάσου, με το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relume να έρχεται αντιμέτωπο με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που θέλησαν δια της παρουσίας τους να στείλουν το μήνυμα ότι η περιοχή, στην οποία διενεργεί έρευνες, είναι περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα απαντά πως, όχι μόνο το πλοίο ως επί το πλείστον διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και αυτή η περιοχή εμπίπτει στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου από το 2020 για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Μιας ΑΟΖ που τέμνει, βεβαίως, το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, στο οποίο οι Τούρκοι επιχειρούν να δώσουν υπόσταση.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του "protothema.gr", το περιστατικό και η διαφαινόμενη όξυνση ενεργοποίησαν τον ελληνοτουρκικό μηχανισμό απεμπλοκής που υπάρχει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Το έλεγαν... χωρίς να το λένε, άλλωστε, και το μεσημέρι διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού». Οι «συνεννοήσεις» αυτές δεν ήταν σε επίπεδο γραφειοκρατίας, ούτε σε επίπεδο Επιτελείων, αλλά στην πραγματικότητα λειτούργησε το ελληνοτουρκικό «κόκκινο τηλέφωνο», προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το ιταλικό πλοίο εταιρείας γαλλικών συμφερόντων θα ολοκληρώσει τις έρευνές του αύριο, με βάση και την ανανεωμένη ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε σήμερα και η αίσθηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περιπλοκές. Για το θέμα υπάρχει σήμερα, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανοιχτός δίαυλος Μεγάρου Μαξίμου-Υπουργείου Εξωτερικών-Υπουργείου Άμυνας και Επιτελείων.
Ευρύτερα, πάντως, στην ελληνική πλευρά δεν υποτιμούν το περιστατικό, ούτε παραγνωρίζουν ότι συνέβη, ενώ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα προκλητικών τουρκικών ενεργειών, από τη φιέστα στα Κατεχόμενα, έως την ευθεία επίθεση Ερντογάν στον Νίκο Δένδια και τη σημερινή αναφορά του κυβερνητικού εταίρου του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με την οποία αμφισβητούσε την κυριαρχία ελληνικών νησιών.