Υποβλήθηκε από k.p στις Δευ, 30/09/2024 - 08:19.
Η κ. Ζαχαράκη μίλησε για την παραβατικότητα των ανηλίκων και για τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο για την καταπολέμηση του φαινομένου.
«Στα περιστατικά βίας δεν έχουμε γεωγραφική διάκριση αλλά διαφορετική ένταση. Αυτό που έχει αλλάξει έχει να κάνει με την ένταση, έχει πέσει ο μ.ο. ηλικίας στα παιδιά και έχουν εμπλακεί πολύ και τα κορίτσια. Συνήθως τα κορίτσια, σύμφωνα με όσα λένε ψυχολόγοι, πήγαιναν σε λεκτικές αντιπαραθέσεις.
Λειτουργεί και μέσα στο υπουργείο Παιδείας, στα σχολεία, και η σχετική πλατφόρμα για την καταγγελία περιστατικών, κι οι ψυχολόγοι στα σχολεία. Πρέπει να εστιάσουμε στην συνεχή μέριμνα, να αυξάνεται αυτός ο αριθμός έτσι ώστε να μην μοιράζονται και στα σχολεία. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό. Στο υπουργικό θα υπάρχει το πλαίσιο της αυστηροποίησης, έρχεται και το «Save Youth» τις επόμενες μέρες που είναι ουσιαστικά το panic button για την βία στους νέους», είπε αρχικά.
Αναφορικά με την πρόληψη στα φαινόμενα βίας, η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως, «έχει μπει μάθημα για την αλληλοκατανόηση στο εργαστήρι δεξιοτήτων έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπτύσσουν υγιείς σχέσεις. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με το bullying αλλά έχει να κάνει με το πώς διαμορφώνουν τις σχέσεις τους τα αγόρια και τα κορίτσια μεταξύ τους.
Ως υπουργείο αυτό που κάνουμε είναι κυρίως να εστιάζουμε σε συνεργασία με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, τις κοινωνικές υπηρεσίες, και να βλέπουμε και το προφίλ της οικογένειας. Είναι το πλέον λυπηρό πράγμα να βλέπουμε γονείς να υπερασπίζονται τα παιδιά τους που παρανομούν και θα πρέπει να καταλάβουν ότι εκείνη την ώρα ουσιαστικά συνηγορούν σε μία επιδείνωση της σχέσης του παιδιού τους με τα άλλα παιδιά και δεν καταλαβαίνουν ότι και το ίδιο το παιδί θυματοποιείται. Θα πρέπει να εστιάσουμε την αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και από δική μας παρέμβαση στην συμβουλευτική γονέων που θα γίνει σε επίπεδο δήμων».
Μοιράσου το: