Σε φάση προεκλογικού πυρετού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση Τσίπρα για προσφυγή στη βάση του κόμματος και την απάντηση Κασσελάκη, που σήκωσε το... γάντι των εκλογών, λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». Όλα δείχνουν ότι, στην κάλπη της 10ης Μαρτίου -η επικρατέστερη ημερομηνία για την εσωκομματική ψηφοφορία, έως τώρα- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει απέναντί του την Όλγα Γεροβασίλη, που έχει την στήριξη, μεταξύ άλλων, και του Αλέξη Τσίπρα.
Οι «ζυμώσεις», άλλωστε, και η διαμόρφωση των συσχετισμών, ξεκίνησαν αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη κατά την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος εξέλαβαν όσα είπε ο πρόεδρος ως «εμπρηστικά» για τα ίδια και «εξόχως διχαστικά για το κόμμα» και τα μέλη, δίνοντας ραντεβού λίγες ώρες μετά και υπό άκρα μυστικότητα, σε επαγγελματικό χώρο ιδιοκτησίας πρωτοκλασάτου μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και οι Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, επιδόθηκαν σε ολονύκτιες διαβουλεύσεις, με στόχο να υπάρξει «ενιαία έκφραση» σε μια κοινή υποψηφιότητα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι παριστάμενοι κάλεσαν, κατά πληροφορίες, την Όλγα Γεροβασίλη να προσέλθει στη σύσκεψη, λέγοντάς της ότι έπρεπε «να σκεφτεί την προοπτική» να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες με ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, πυροδοτώντας έκτοτε σειρά συναντήσεων νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, με τους Διονύση Τεμπονέρα, Θανάση Θεοχαρόπουλο και αρκετούς άλλους να περνούν το κατώφλι της αντιπροέδρου της Βουλής.
Αμέσως μετά, ο πρώτος φρόντισε να κάνει... διακριτικά στην άκρη, προκρίνοντας την υποψηφιότητα της κυρίας Γεροβασίλη. «Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το πώς και για ποιους θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη» ανέφερε κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου ο Διονύσης Τεμπονέρας, προσθέτοντας πως «η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια».
Αυτό που πλέον μένει να φανεί, είναι εάν τελικά η κυρία Γεροβασίλη θα είναι υποψήφια, αλλά και ποια πρόσωπα θα κληθούν να τρέξουν την υποψηφιότητά της. Εάν επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής (σ.σ. πηγές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να την ανακοινώσει η ίδια, το απόγευμα του Σαββάτου, από το βήμα του συνεδρίου), τότε θεωρείται βέβαιο ότι δίπλα της θα σταθούν μια σειρά από πολύ γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Στον αντίποδα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Πέτρος Παππάς, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να «αθροίζονται» στο στρατόπεδο Κασσελάκη, ενώ στους άγνωστους «Χ» είναι τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Παύλος Πολάκης.
Οι άγνωστοι «Χ»
Ο κ. Παππάς τα προηγούμενα 24ωρα φαινόταν να προσπαθεί να... πατήσει με δύο πόδια σε δύο βάρκες. Από τη μία αμφισβήτησε τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη και από την άλλη, μέσω της Πολιτικής Γραμματείας, φρέναρε τις εξελίξεις. Συμμετείχε στις διεργασίες που έβγαλαν την υποψηφιότητα Γεροβασίλη, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και δεν αποκλείεται να στηρίξει τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και στον δεύτερο γύρο του περασμένου σεπτεμβρίου.
Ο Παύλος Πολάκης, που είναι σε διαρκή κόντρα με την Όλγα Γεροβασίλη πλέον δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται αβέβαιη η στάση του, ενώ δεν αποκλείεται να μείνει τελικά ουδέτερος στην νέα εκλογή. Τα χαρτιά του δεν έχει ακόμα ανοίξει ούτε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πάντως συναντήθηκε το μεσημέρι με την Όλγα Γεροβασίλη.
Η στάση των τριών προαναφερθέντων αναμένεται, σε κάθε περίπτωση, να είναι καθοριστική για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα Γεροβασίλη.