Εξορθολογίζει την στάση του έναντι του μνημονίου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την διακυβέρνηση της χώρας και θα πρέπει να αποδεχθεί τον ρεαλισμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Ήδη χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο και η κερδοσκοπία έχει φουντώσει εξ αιτίας του ελληνικού ζητήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά πλέον - και πολύ σωστά - για πολιτική καταγγελία του μνημονίου και διαχωρίζει αυτά που "Θα πρέπει να κρατήσουμε, αυτά που θα πρέπει να επανασυζητήσουμε και αυτά που θα πρέπει να καταργήσουμε". Η αναδίπλωση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφίβολα ανακουφιστική αν αναλογιστεί κανείς ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Puplic Issue, φτάνει το 30% με διαφορά 4 μονάδων από τη ΝΔ (26%), και 14,5 μονάδων από το τρίτο ΠΑΣΟΚ (15%). Ακολουθούν Καμμένος 8%, ΔΗΜΑΡ 6,5%, ΚΚΕ 5%, Αυγή 4% και Δράση 3%.
Στο μεταξύ είναι ξεκάθαρο ότι μια μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε στάση πληρωμών, πτώχευση και νέο νόμισμα και, άρα, έξοδο από την ΕΕ. «Η πτώχευση θα ήταν αναπόφευκτη, διότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών και κανένα κράτος - μέλος δεν θα της δάνειζε χρήματα, αφού θα είχε αθετήσει τις υποχρεώσεις τις προς αυτά» εξηγούν πηγές της Ε.Ε.
«Για ένα χρονικό διάστημα το δημόσιο θα κατάφερνε να επιβιώσει, διότι τα λεφτά για τους τόκους των δανείων θα διοχετεύονταν για τις ανάγκες του κράτους. Κάποια στιγμή, όμως, αυτά τα χρήματα θα τελείωναν και η χώρα θα αναγκαζόταν να κόψει νόμισμα, άρα θα προχωρούσε σε έργω παραβίαση της συνθήκης και θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός Ευρωζώνης και στην θύρα εξόδου της ΕΕ» επισημαίνουν οι ίδιοι κοινοτικοί παράγοντες.
Όπως εξηγούν, η συνθήκη του Ευρώ δεν είναι απλά μία σύμβαση, αλλά «ένα ανωτέρας τάξεως εξάρτημα του διεθνούς δικαίου». «Είναι σαν να πεις ότι δεν αναγνωρίζω την Συνθήκη της Λωζάνης» επισημαίνουν και εξηγούν ότι η υπογραφή δεν είναι ιδιωτική, αλλά δεσμεύει την κρατική συνέχεια.