Η επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, η διατήρηση του μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το πνεύμα αλληλεγγύης αλλά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκειας περίπου 45 λεπτών συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες Ελλάδας-Τουρκίας επιβεβαίωσαν ότι πρόθεση και των δύο είναι να συνεχιστούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και το θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόθεση που εκφράστηκε και μέσα από τις ενημερώσεις που έκαναν οι δύο πλευρές μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην Ουάσινγκτον.
«Ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν, πάντως, το Κυπριακό δεδομένης της «συνύπαρξης» Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι στη Λευκωσία για την εκδήλωση μνήμης για τον «Αττίλα» που θα διοργανωθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ ο Τούρκος πρόεδρος την ίδια ώρα θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, παρακολουθώντας την παρέλαση που διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός τόνισε ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και αφετέρου επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της στην ενημέρωση για τη συνάντηση απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό αρκούμενη να αναφέρει ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Οι δύο ηγέτες, όπως και σε άλλα ραντεβού, συνοδεύτηκαν από τους δύο διπλωματικούς τους συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση, Γεραπετρίτης και Φιντάν είχαν σύντομη συνάντηση κατ' ιδίαν.
Τι συζήτησαν
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του '74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Σε κάθε περίπτωση, εκκρεμεί ένας προγραμματισμός που θα αφορά τις επαφές για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο, με δεδομένο και τον ορισμό των νέων υφυπουργών Εξωτερικών της γείτονος πριν από μερικές εβδομάδες.