Πειραιάς: Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την επέκταση του μετρό

Ένα σύγχρονο έργο, αυτό της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία να διεξαχθεί μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, σε ασυνήθιστα βάθη, που απέφερε πλήθος σημαντικών ευρημάτων και πληροφοριών, αλλά και καίριες αποφάσεις για την ανάδειξή τους.


 
 

Ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση των τελευταίων είναι η συνύπαρξη στο κτήριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά της περιοδικής έκθεσης

«Στην Επιφάνεια», η οποία εγκαινιάστηκε το 2016 και αφορά την παράλληλη εξέλιξη της αρχαιολογικής διερεύνησης και του κατασκευαστικού έργου στην πόλη του Πειραιά, με τις εργασίες συντήρησης των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις ανασκαφές.

Μέρος των συντηρημένων αντικειμένων θα πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση με θέμα το νερό που θα στηθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό «Δημοτικό Θέατρο» και η οποία θα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαία αντικείμενα, αναπαραστάσεις δεξαμενών και πηγαδιών, ένα τμήμα υδραγωγείου σε αντίγραφο, καθώς κι ένα αυθεντικό βοτσαλωτό δάπεδο από δωμάτιο σπιτιού της κλασικής/ελληνιστικής εποχής που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές.

 


 

Ερυθρόμορφα αγγεία με σκηνές από την τελετή των Ανθεστηρίων (420 π.Χ.) και ηθμοειδές θήλαστρο (100-86 π.Χ.), ευρύματα που βρέθηκαν στο έργο της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3 - τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς»

«Το κτήριο της Ξυλαποθήκης παρέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, το 2012. Το 2014, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, μετατρέψαμε τον χώρο αρχικά σε εργαστήριο, το ισόγειο και το υπόγειο, και στη συνέχεια, μέσω της συνεργασίας, προέκυψε η έκθεση “Στην Επιφάνεια”, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό. Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας έκθεσης που δουλεύει παράλληλα με ένα ανοικτό εργαστήριο συντήρησης.

Ο επισκέπτης μπορεί καθημερινά, τις ώρες που εργαζόμαστε, να παρακολουθήσει από τα πατάρια τις εργασίες.

Η Ξυλαποθήκη είναι ανοικτή και τα Σαββατοκύριακα και, γενικά, συνυπάρχει με το εργαστήριο», δήλωσε ο Γιώργος Πέππας, συντονιστής της επιστημονικής ομάδας στο έργο της Επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, η οποία έχει την εποπτεία και τη διεύθυνση της ανασκαφής.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Συντηρημένο βοτσαλωτό δάπεδο ενός δωματίου ανδρώνα, δηλαδή του δωματίου συμποσίων ενός σπιτιού, βρέθηκε στην ανασκαφή στην πλατεία Δεληγιάννη

«Αποδείξαμε πως το τεχνικό έργο κατασκευής του Μετρό μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά και να αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα ταυτόχρονα με την αρχαιολογική ανασκαφή.

Δηλαδή, ότι μπορούν να γίνουν και τα δυο μαζί και όχι κάτι σε βάρος του άλλου. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που καταφέραμε εδώ και φαίνεται από το αποτέλεσμα των ευρημάτων, αλλά και από αυτή την έκθεση», σημειώνει ο Ευάγγελος Κολοβός από την Αττικό Μετρό, διευθυντής του έργου της επέκτασης της Γραμμής 3 προς Πειραιά.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/P. KOUTIS

Αρχαιολογικά ευρήματα σε πηγάδι που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο έργο της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3 - τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς»

«Είναι από μια φάση της πόλης, μετά την εισβολή των Ρωμαίων το 86 π.Χ. Μεγάλο όγκο υλικού της κατεστραμμένης από τους Ρωμαίους πόλης βρίσκουμε στις δεξαμενές και στα πηγάδια, που πλέον δεν χρησιμοποιούνταν.

Στην πραγματικότητα, βρίσκουμε τον ελληνιστικό Πειραιά μέσα στα πηγάδια», διευκρινίζει ο αρχαιολόγος, που κάνει λόγο για περισσότερα από 4.000 συντηρημένα αντικείμενα, περίπου 1.400 αναταγμένα σκεύη και 1.300 ξύλινα αντικείμενα, τα οποία καθιστούν την ανασκαφή στον Πειραιά εξαιρετικά «προσοδοφόρα» όσον αφορά τα σπάνια αυτά ευρήματα.


 

Ξύλινο άγαλμα, πιθανότατα του Ερμή, από που βρέθηκε στο εσωτερικό του πηγαδιού στο έργο της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3 - τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς

«Σημαντικό, επίσης, είναι το μεγάλο βάθος στο οποίο έφτασε η ανασκαφή. Σκεφτείτε ότι ο σταθμός ξεπερνά τα 40 μ. βάθος, έτσι για πρώτη φορά μπορέσαμε να ερευνήσουμε τον πυθμένα των πηγαδιών, που φτάνουν σε βάθος περίπου 17-18 μ.

Εκεί βρέθηκε πολύ σπάνιο υλικό, ξύλινα και οργανικά κατάλοιπα, που παρέμειναν μέσα στο νερό κάτω από το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα για περίπου 20 αιώνες.

Έχουμε, πλέον, τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα ξύλινων αντικειμένων που προέρχονται από σπίτια, δηλαδή αντικείμενα της οικοσυσκευής, έπιπλα, σκεύη, εργαλεία κ.λπ., δομικά στοιχεία ενός σπιτιού, αλλά και καρπούς, ξύλα, κλαδιά από δέντρα...

Σημαντικό εύρημα θεωρούμε ένα ξύλινο άγαλμα Ερμή ελληνιστικής περιόδου, που βρέθηκε κι αυτό μέσα σε πηγάδι μετά την καταστροφή των Ρωμαίων.

Είναι ακέφαλο, εξαιρετικά σπάνιο -και λόγω των διαστάσεών του, και νομίζω ότι θα μας δώσει πολλά συμπεράσματα για τη γλυπτική σε ξύλο», υπογραμμίζει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Μαρμάρινα αγαλματίδια Αφροδίτης που βρέθηκαν στο έργο της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3 - τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς»

Στο υπόγειο του κτηρίου της Ξυλαποθήκης βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, έτοιμο, από άποψη συντήρησης, ένα βοτσαλωτό δάπεδο που θα πλαισιώσει την έκθεση του σταθμού στο Δημοτικό Θέατρο, η οποία θα διαρθρώνεται σε έξι ενότητες και θα είναι επισκέψιμη από όλους, επιβάτες του μετρό και μη.

«Το βρήκαμε στην ανασκαφή στην Πλατεία Δεληγιάννη, όπου εντοπίσαμε μια γειτονιά της αρχαίας πόλης: έναν δρόμο και δύο οικοδομικά τετράγωνα με τα σπίτια τους.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αγγεία που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά έχουν συντηρηθεί στο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά

Πρόκειται για το δάπεδο ενός δωματίου ανδρώνα, δηλαδή του δωματίου συμποσίων του συγκεκριμένου σπιτιού. Αποσπάσαμε το δάπεδο σε τμήματα, μαζί με τους περιμετρικούς τοίχους του δωματίου και του προθαλάμου του, της αυλής ουσιαστικά, και έχει έρθει εδώ μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Συντηρήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και ο τελικός στόχος είναι να τοποθετηθεί κάτω από γυάλινο δάπεδο σε μια από τις εισόδους του σταθμού του Δημοτικού Θεάτρου, όταν αυτός ολοκληρωθεί», συμπληρώνει ο κ. Πέππας.

 


ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Πήλινα ειδώλια ερωτιδέων που βρέθηκαν στο έργο της Αττικό Μετρό «Επέκταση της Γραμμής 3 - τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς»

Και καταλήγει: «Συνολικά, μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική έρευνα, ποσό που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στη σύμβαση –μάλιστα προβλεπόταν ένα πολλαπλάσιο ποσό. Θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πολύ σημαντική».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης