Δυο συνήθεις ερωτήσεις
Καθημερινά δέχομαι δυο μόνο ερωτήσεις σε όσους μου ζητούν μια γνώμη για το που πάμε. Η πρώτη είναι "αν θα υπογραφεί συμφωνία ή αν θα πάμε στην δραχμή". Η δεύτερη "γιατί σχεδόν καθημερινά βάλλω κατά του Τσίπρα" (πιο σωστά του ΣΥΡΙΖΑ). Ιδού τι τους απαντώ:
* Η ΠΡΩΤΗ: Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να γυρίσει η Ελλάδα στη δραχμή ή να εκδιωχθεί από την Ευρώπη.
Όπως εξηγώ η Ελλάδα από ιδρύσεως της είναι πάντοτε στην σφάιρα επιρροής της Δύσης (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, η Δύση μεγάλωσε την χώρα προσθέτοντας σε αυτήν, συνεχώς εδάφη).
Ακόμα και αν η πλεοψηφία των Ελλήνων ήθελε επιστροφή στη δραχμή και ψήφιζε τα κόμματα που εξέφραζαν αυτόν τον πόθο, η Δύση θα μεθόδευε την ανατροπή αυτή της επιθυμίας (πόσο μάλλον τώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ).
Εξηγώ επίσης ότι ακόμα και αν φτάσουμε σε πιστωτικό γεγονός ή πλήρη αδυναμία πληρωμών, θα έχει γίνει με την ανοχή των δανειστών (για να μην πω τον σχεδιασμό), ώστε να μπορέσουν οι εταίροι να επιβάλλουν ευκολότερα αυτό που θέλουν. (Τι θέλουν; Μια Ελλάδα σύγχρονη και όχι μονίμως ελλειμματική λόγω του πελατειακού κράτους).
* Η ΔΕΥΤΕΡΗ. Με έχει εντυπωσιάσει ο αριθμός των αναγνωστών που μου διαμαρτύρεται επειδή τηρώ μια "σκληρή κριτική" προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά προβληματίστηκα.
Θεωρώ ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεόν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που είναι μαζί του χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για συμφωνίες, ούτε για το που πάμε (μάλλον γιατί δεν έχει τίποτε να χάσει πια).